![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu szukam dobrego artykułu porównującego serwery Apache i IIS pod kątem PHP. Niestety nie udało mi się znaleźć niczego w tym stylu. Pytam więc Was jakie są Wasze doświadczenia, co uważacie za najlepsze dla PHP i dlaczego. Jeśli macie ciekawe źródła do poczytania, to również będę wdzięczny. Nigdy nie używałem IIS, więc moje kolejne pytanie to czy można napisać stronę w PHP tak, aby działała poprawnie na obu serwerach? Z góry dzięki za odpowiedzi i mam nadzieję, że wywiąże się ciekawa dyskusja. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jeśli chodzi o serwer działający pod Windows, to absolutnie daruj sobie Apache. Niestety, nie jest on taki stabilny, jak wersja działająca pod Uniksami - często można się zetknąć z problemem pustych stron, zawieszającego się demona (nie reaguje na żadne żądania). Generalnie zasada jest taka - wybór demona http opieramy o platformę systemową - Unix: Apache/nginx/etc, Windows - najlepiej IIS, gdyż został zoptymalizowany do pracy pod okienkami.
Cytat więc moje kolejne pytanie to czy można napisać stronę w PHP tak, aby działała poprawnie na obu serwerach? Akurat użyty demon nie ma tu za wiele do gadania - wszystko zależy od tego, jakich rozszerzeń do PHP używasz - niektóre są niedostępne pod Windows, a niektóre pod Uniksami - które konkretnie, to masz odpowiednio zaznaczone w dokumentacji. Generalnie - nie powinno być zbyt dużych rozbieżności, jeśli chodzi o interplatformowość skryptów. No chyba że chodzi o kwestie systemu plików, wtedy zaczynają się różnice. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:26 |