![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem na jakiej zasadzie działają polecane linki. Znaczy, że ktoś daje linka:
http://domena.pl/?referer=34 gdzie referer to id osoby, na której konto zostaje nabity punkcik za klikniecie w ten link. No i jak się tu zabezpieczyć przed tym, że ktoś będzie klikał ciągle w ten link? No na pierwszy ogień idzie IP - zapamietuje IP skąd kliknięto i nie liczę wiecej punktów z tego IP lub też nie liczę przez pewien okres, np 2 dni. No ale IP można mieć inne, np. neostrada. No to walimi ciacho - ciacho można usunąć. No to sprawdzamy dane przegladarki, systemu, i na tej podstawie określamy pseudounikalność. Coś jeszcze? Czy takie systemy linków opierają się tylko na analizie IP czy może jednak kombinują bardziej?
Powód edycji: [nospor]: ort
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chcę coś dodać! 2+4 (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
A tak na serio, to chyba nikt nie wspomniał, że kiedy mamy ciasteczko "blokujące" to dobrze by było uaktualnić ip tej osoby w bazie. Bo ktoś zmieni sobie ip, wejdzie, zobaczy że dalej go blokuje to usunie ciasteczka i w tedy będzie miał dostęp, a tak to go dodatkowo zniechęcimy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mój pomysł, nie poparty żadnymi badaniami (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:05 |