![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość sprawdzania czy sesja jest aktywna. Mam logowanie oparte na sesjach i w bazie danych komórke `active` w której jest zapisywane czy użytkownik jest zalogowany. Podczas logowania wpisuje tam 1 a podczas wylogowania wpisywane jest 0. Ale gdy użytkownik zamknie strone to nadal tam jest wpisane 1 i to mi psuje wygląd statystyk, ponieważ nikt nie jest zalogowany a ciągle pokazuje że ktoś jest zalogowany. Można to w jakiś sposób sprawdzać czy użytkownik aktualnie jest zalogowany czy nie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wrzucaj do sesji czas aktywowania (time()). I sprawdzaj, czy time() - tamto > 3 * 60 (3min, dla przykładu); jeśli nie, ustawiasz 0 w active. w tym wypadku bym musiał ręcznie wywoływać skrypt co jakiś czas a mi chodzi o automat. crontab nie wchodzi w grę chyba że da się zrobić jakiś żeby sie co jakiś czas na widzie odpalał skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 18 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Pwo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym wypadku bym musiał ręcznie wywoływać skrypt co jakiś czas a mi chodzi o automat. crontab nie wchodzi w grę chyba że da się zrobić jakiś żeby sie co jakiś czas na widzie odpalał skrypt. Nie. Przed wyświetleniem strony zostaje wykonany zawarty wyżej przykładowy kod, więc wyświetlone zostaną zaktualizowane dane. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:42 |