![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak odwolać zlozona oferte na allegro, licytowałem gitare ale dostałem od ojca dzis w prezencie nową i nie chce tej z aukcjii, do zakonczenia aukcji dzieli mnie 5 godzin.
p.s sprzedajacy nie chce odwolac ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żaden sąd nie jest potrzebny. W regulaminie Allegro jest napisane, że Kupujący ma czas 7 dni od daty sprzedaży na dogadanie się ze Sprzedającym.
Można się domyślić, jeżeli się nie dogadają to umowa kupna-sprzedaży jest nieważna, a Allegro zwraca prowizje Sprzedającemu. Oczywiście będzie wymiana negatywów, ale to na życzenie Sprzedającego, który z resztą nie rozumie, że negatyw którego dostanie w rewanżu jemu zaszkodzi bardziej... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żaden sąd nie jest potrzebny. W regulaminie Allegro jest napisane, że Kupujący ma czas 7 dni od daty sprzedaży na dogadanie się ze Sprzedającym. Można się domyślić, jeżeli się nie dogadają to umowa kupna-sprzedaży jest nieważna, a Allegro zwraca prowizje Sprzedającemu. Oczywiście będzie wymiana negatywów, ale to na życzenie Sprzedającego, który z resztą nie rozumie, że negatyw którego dostanie w rewanżu jemu zaszkodzi bardziej... Pokonała mnie Twoja wykładnia prawa ;-) Może się zdziwisz, ale na allegro dokonujesz umowy kupna-sprzedaży w momencie wygrania aukcji. ŻADNA ze stron nie może się z niej wycofać, chyb że obie się jakoś dogadają. Były już nawet w Polsce procesy - np. koleś wystawił samochód bez ceny minimalnej i ktoś kupił go za śmieszne pieniądze. Mimo, że wystawiający tłumaczył się, że wystawił żeby sprawdzić ile może dostać za auto, sąd uznał umowę za ważną. Inna sprawa co zrobi kupujący - czy będzie chciał iść do sądu. Na pewno jednak allegro może zawiesić Ci konto - kiedyś sprzedający nie wysłał mi kupionego towaru - zgłosiłem to allegro i zawiesili mu konto - nie było żadnych negatywów etc. BTW sprawy o małe kwoty rozgrywają się w trybie bardzo uproszczonym i nie wymagają obecności stron. W zasadzie składa się pozew i sąd wydaje wyrok, informuje o tym obie strony. Dopiero w tym momencie pozwany dowiaduje się o tym, że była jakaś sprawa, ale ma ileś tam dni na odwołanie się. Jeśli się odwoła to dochodzi do rozprawy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:39 |