![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja w swoich pracach najczęściej korzystam z modelu wspomnianego przez dr4ko, gdyż jest moim zdaniem w chwili obecnej najbardziej adekwatny do sposobu działania aplikacji webowych, gdyż zgodna z przepływem informacji. User coś robi w widoku i te działania muszą być przechwycone, rozpoznane, a w tym celu powstał kontroler i to on musi zareagować odpowiednimi danymi wyciągniętymi z modelu. Te idelanie, gdyby mozna przesłać z modelu wprost do widoku. Tyle, że to wiązalo by się ze stworzeniem tak modelu, iżw odpowiedzi do widoku szedł by świetnie sparsowany i dostosowany do jego struktury pakiet danych lub widok zmieniał się dostosowując do formy odpowiedzi modelu. A to nie jest w zasadzie możliwe bez wpływu kontrolera. Najlepsze byłoby pełne uniezaleznienie warstw, gdzie każda mogła się odnosić do pozostałych bez konieczności pośrednictwa trzeciej czyli coś w stylu znaczka recycligu ale dwukierunkowego. Tylko czy jest realne do stworzenia takie coś, gdzie choćby model sam sobie wywołuje widok zależnie od danych?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:09 |