![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 4 Dołączył: 16.07.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwotnie MVC został określony tak jak przedstawia go Zyx ale od tamtego czasu pojawiło się jego wiele wariantów które są stosowane przez całkiem poważnych programistów w całkiem poważnych aplikacjach. Tak naprawdę na dzień dzisiejszy MVC jest po prostu koncepcją podziału kodu aplikacji na warstwy a nie sztywnym schematem przepływu danych. Najczęściej stosowany na dzień dzisiejszy, w aplikacjach webowych, flow to właśnie widok->kontroler->model->kontroler->widok. Czytałem sporo publikacji na ten MVC, zapoznałem się z kilkoma wariantami, kilka z nich wypróbowałem w praktyce i uważam że najrozsądniejszym z nich jest mówiący o tym, że widok i kontroler powinny być nieświadome logiki zawartej w modelu, kontroler powinien zawierać logikę użytkową a model logikę biznesową, gdzie model otrzymuje i zwraca jedynie suche dane nie przejmując się istnieniem warstwy prezentacji. Mamy dzięki temu elegancką separację poszczególnych warstw i żadna nie jest ściśle powiązana z inną. Przykładem przewagi tego rozwiązania nad tym promowanym przez Zyxa jest możliwość działania aplikacji jako API przez przekierowanie danych w kontrolerze na wyjście zamiast do widoku. W tym innym wypadku musielibyśmy grzebać zarówno w kontrolerze jak i w modelu no i model musiałby mieć świadomość istnienia takiego a nie innego API co mocno ograniczyłoby przenośność kodu.
A o tym, że ORM!=model trąbiłem dawno temu w innym temacie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował dr4ko 12.02.2010, 11:27:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 21:09 |