![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam nauke C, więc nie dziwcie się, że pytanie jest takie proste:)
Mam liste danych osobowych kilku osób (tzn. imie i nazwisko). W jaki sposób zrobić aby po kolei wyświetlał mi te dane? Nie wiem nawet w czym mam to zapisać (tablica, struktura?). Kurcze, dopiero teraz sobie uświadamiam, jakie php jest proste w porównaniu do C |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Seth: Tutaj masz jakiś tam kodzik. W argumentach podaje się wielkość zbiorów a potem podaje liczby po koleji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Może nie jest to jakaś wielka sztuka, ale raczej nieźle działa ( chociaż można go "oszukać" ) i osobiście nie znalazłem żadnych poważnych błędów.
Kod #include<stdio.h>
#define BUFSIZE 64 int main(int argc, char **argv) { int *a, *b, a_sum=0, b_sum=0, a_size=0, b_size=0, i, ac=0, bc=0; char buf[BUFSIZE]; if(argc!=3) { printf("%s <a_size> <b_size>n", *argv); return 1; } a_size=atoi(*(++argv)); b_size=atoi(*(++argv)); a=(int *)malloc(a_size*sizeof(int)+sizeof(int)); b=(int *)malloc(b_size*sizeof(int)+sizeof(int)); if(!a || !b) { printf("Out of memoryn"); return 1; } printf("Rozpoczynanie programu dla a_size=%i oraz b_size=%in", a_size, b_size); memset(a, 0, a_size*sizeof(int)+sizeof(int)); memset(b, 0, b_size*sizeof(int)+sizeof(int)); while(a_size--) { printf("a_size=%in", a_size); printf("Podaj liczbe do zbioru a: "); i=0; while((i-1)<BUFSIZE) { if((buf[i]=getchar())=='n') { buf[i]='0'; break; } i++; } *(a)=atoi(buf); a_sum+=*(a); printf("Pobrano liczbę %in", *(a)); a++; ac++; } printf("Suma a=%in", a_sum); while(b_size--) { printf("b_size=%in", b_size); printf("Podaj liczbe do zbioru b: "); i=0; while((i-1)<BUFSIZE) { if((buf[i]=getchar())=='n') { buf[i]='0'; break; } i++; } *(b)=atoi(buf); b_sum+=*(b); printf("Pobrano liczbę %in", *(b)); b++; bc++; } printf("Suma b=%in", b_sum); printf("ac=%i, bc=%in", ac, bc); printf("Różnica zbiorów a {"); while(ac--) printf("%i,", *(--a)); printf("b} oraz b {"); while(bc--) printf("%i,", *(--b)); printf("b} = %in", (a_sum-b_sum)); free(a); free(b); return 0; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:28 |