![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm!
Za pomocą funkcji foreach, otrzymuję tablice (niewiem ilu elementową) i mam takie pytanko jak pobrać z bazy danych te wiersze w których $id jest równa wartością z tablicy? Np. funkcja zwróci mi tablicę Więc chcępobrać z bazy wiersze w których
Jak ma poprawnie być zbudowana taka pentla? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale mnie nie lubisz ze zmuszasz mnie do przeczytania takiej ilości tekstu... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ustosunkuję się tylko do końcówki bo już po tak długiej przerwie odeszła mi ochota na tę zaciętą "kłótnie" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Mam nadzieję ze za bardzi się nie pogniewasz z tego powodu. Cytat Walidacja jest niezbedna nie tylko wtedy, gdy nie chcesz wpuscic zera itp, bo Problem w naszej dyskusji polega na tym, ze mówimy ogólnie albo w ramach sytuacji o której sami myślimy.jesli user wpisze 'gucio' , do bazy trafia calkowicie bledne dane (choc poprawne skladniowo z uwagi na rzutowanie). Mysle wiec, ze powinienes jednak rozwazyc wprowadzenie walidacji tam, gdzie robisz tylko rzutowanie.Uszczelni ona system sprawiajac,ze bedzie mniej podatny na umieszczanie w nim nieadekwatnych informacji. Ja mówiąc o rzutowaniu bez walidacji miałem na myśli sytuację, gdy user nie wprowadza danych tylko ma je podane i musi coś zaznaczyć. (oczywiście wybiegłem raz do wpisania tekstu, by pokazac ci prostą walidacje vs rzutowanie i wpadka z zerem). W tym temacie user zaznaczał checkboxy, on nic nie wpisywał. Zeby wiec wartosci checkboxów były złe, to user by musiał specjalnie grzebac w zródle strony by je podmienic i przeslac na serwer inne wartosci niz oczekiwalismy. I tutaj zwykle rzutowanie na liczbe jest wystarczające. No chyba ze musimy sprawdzic czy wartosci są z danego zakresu, ale wówczas i ty i ja musismy dorobic dodatkową walidacje. W przypadku gdy user wpisuje dane to i ja również robię walidacje jesli jest to niezbędne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W tym przypadku zwyklych checkboxów walidacja nie była niezbędna - wystarczylo zwykle rzutowanie. edit: przeczytalem jeszcze raz twoj post i jednak odpowiem na jeszcze jedno Cytat I. Pierwsza wypowiedz ("Z punktu widzenia DB..")- chodzilo o automatyczne rzutowanie POPRAWNYCH FORMALNIE LICZB (calkowitych i rzeczywistych) przez RDBMS. Jesli poprawna liczba bedzie w ciapkach, zaden z systemow : MySQL, PostgreSQL, Oracle, MS SQL Server czy Firebird nie bedzie mial najmniejszych problemow. Automatycznie dokona rzutowania i nawet sie nie zajaknie(nie jestem pewien jak z DB2 - pracowalem w nim ostatnio z 10 lat temu...i nie pamietam, ale pewnie podobnie). Wiec nic nie zaboli przy przejsciu aplikacji na inny rdbms... ;-) (a jesli sie pojawi problem - bedzie to jedynie kwestia zmiany w domyslnej konfiguracji). Slyszałem, ze postgre wywala sie gdy dla pola liczbowego uzyjemy ciapków. Nawet jesli mozna to zmienic w konfiguracji to miej na uwadze, ze nie kazdy ma mozliwosc zmiany konfiguracji bazy danych. WIec lepiej jak cos ma byc liczbą to niech sie to traktuje jako liczbe a nie jako tekst. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 05:58 |