![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm!
Za pomocą funkcji foreach, otrzymuję tablice (niewiem ilu elementową) i mam takie pytanko jak pobrać z bazy danych te wiersze w których $id jest równa wartością z tablicy? Np. funkcja zwróci mi tablicę Więc chcępobrać z bazy wiersze w których
Jak ma poprawnie być zbudowana taka pentla? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj nospor!
Wybacz za pozna odpowiedz, ale ostatnio mialem sporo pracy i nie mialem czasu odpowiedziec. Kontynuujac bardzo ciekawa dyskusje :-).... I. Cytat z wczesniejszego posta, w ktorym mnie zacytowales:-) Cytat kchrapa : Z punktu widzenia DB nie ma to znaczenia - i tak serwer automatycznie dokona konwersji do typu danych kolumny. nospor : No wlasnie, ale z punktu widzenia DB MySQL. A jak sie przesiądzie na inną: kchrapa: Inny system DB - np. Postgres krzyknal by Ci blad, ze podales napis tam gdzie sie spodziewa liczby (kolumna kj to integer) -i bylo by jasne - a mysql czasami przeholowuje z user friendly - ale to juz inna para kaloszy ;-)). nospor: to bedzie ból bo nabrał złych nawyków, które ty propagujesz. Chcialbym zauwazyc, ze te dwie moje wypowiedzi dotycza innych aspektow - polaczyles je w jedno, wyrywajac z kontekstu. I. Pierwsza wypowiedz ("Z punktu widzenia DB..")- chodzilo o automatyczne rzutowanie POPRAWNYCH FORMALNIE LICZB (calkowitych i rzeczywistych) przez RDBMS. Jesli poprawna liczba bedzie w ciapkach, zaden z systemow : MySQL, PostgreSQL, Oracle, MS SQL Server czy Firebird nie bedzie mial najmniejszych problemow. Automatycznie dokona rzutowania i nawet sie nie zajaknie(nie jestem pewien jak z DB2 - pracowalem w nim ostatnio z 10 lat temu...i nie pamietam, ale pewnie podobnie). Wiec nic nie zaboli przy przejsciu aplikacji na inny rdbms... ;-) (a jesli sie pojawi problem - bedzie to jedynie kwestia zmiany w domyslnej konfiguracji). II. Druga wypowiedz - wstawiles ja zeby potwierdzic ostatnie Twoje zdanie moimi slowami ("to bedzie bol..") - ale ona dotyczyla innego aspektu ;-) Tutaj chodzilo mi o sytuacje , kiedy na wejscie trafia NIEPOPRAWNA LICZBA CALKOWITA (np. podano liczbe z czescia dziesiatna). MySQL domyslnie wykonuje liberalna konwersje, tracac czesc informacji (ucina po przecinku/zaokragla), dosc liberalnie w przypadku klauzuli IN zachowuje sie tez Firebird i Oracle. Z kolei Postgres (wraz z MS SQL Server) , jesli bedzie w ciapkach - wyrzuci blad, jesli bez ciapkow - przemilczy sprawe dokonujac specyficznej konwersji . Czyli raczej ciapki wplywaja pozytywnie na zachowanie systemu, jako ze wywoluja blad nie pozwalajac serwerowi wyrzucic nieadekwatnych danych. Oczywiscie, powyzsze zachowanie podaje dla domyslnych ustawien tych rdbms'ow. Reasumujac - w kontekscie zapytan SQL (bo tylko o tym byla mowa) - ujecie ich w ciapki wg mojej wiedzy nie przynosi zadnych negatywnych konsekwencji,a biorac pod uwage postgresa i mssqlserv - wrecz przeciwnie. Aczkolwiek - jesli sa jakies obiektywne przyczyny (nie liczac przyzwyczajenia/gustu mojego czy Twojego), o ktorych nie wiem a z powodu ktorych nalezy z ciapkow w SQL zrezygnowac - bede wdzieczny za informacje :-) Ustosunkuje sie jeszcze do ostatniej Twojej wypowiedzi : Nospor: Cytat Kacper: //nasza bledna dana (zyz@cos) zamieni sie na 0 - co przestawi ilosc produktu na zero Nospor: Widzisz, twoja walidacja sprawdza czy jest liczbą. Jak ktoś poda 0 to Twoja walidacja to przepusci i w efekcie dostaniesz 0 tak jak i ja robiac rzutowanie na tekscie. Widzisz jakąś roznice w efekcie koncowym? Kacper: Wiec zeby uniknac powyzszego problemu, pewnie przed intval dodajesz podobna walidacje - czyli mamy i walidacje i konwersje Nospor: Nie, nie robie walidacji. Ma byc liczbą wiec rzutuje na liczbe i po sprawie. Walidacja jest tylko wowczas, jesli liczba nie moze byc zerem albo liczbą spoza jakiegoś zakresu. Ale to i przy Twojej metodzie musialbym też dodac tę dodatkową walidacje, wiec nadal nie ma zadnego dodatkowego narzutu. Kacper: Mysle - ze w tym przypadku i ciapki(u mnie) i intval( u ciebie) sa zbedne Nospor: Niestety nadal uwazam ze rzutowanie na liczbe jest ok a dawanie ciapkow jest złym nawykiem. I tutaj musze Ci jednak zwrocic uwage ,ze rzutowanie bez walidacji nie jest optymalnym podejsciem i moze spowodowac konkretne problemy. Dlaczego? To prawda, jesli uzytkownik przy zmianie ilosci produktu wpisze zero, i moj i Twoj program to przepusci... bo oczywiscie zerowy stan produktow jest jak najbardziej sensowny.I moim celem nie bylo uniemozliwienie ustawienia takiej wartosci. Stosowanie walidacji w tym przypadku jest w innym celu - przechwycenie sytuacji,jesli user nieswiadomie poda cos,co nie jest poprawna liczba calkowita w systemie dziesietnym (a nie znam chyba usera, ktory SWIADOMIE bedzie probowal wpisac w tym miejscu zapis szesnastkowy lub binarny - pomijam proby atakow). I zwroc uwage na dwa podejscia do problemu : A. z walidacja - system odrzuci jego żądanie informujac o bledzie.Czyli user od razu dowie sie ze jest problem i swiadomie go skoryguje. Sedno dzialania: Walidacja nie dopusci do przeklamania danych. Potrzebna jest tu takze walidacja, aby system RDBMS tez nie dokonal niepoprawnego rzutowania (np. zaokraglajac liczbe zmiennoprzecinkowa). B. bez walidacji, ale z rzutowaniem - system skonwertuje bledna dana do 0 i zaktualizuje/wstawi produkt z niepoprawna iloscia.Bez jakiejkolwiek noty dla usera. Dla jakich danych to nastapi ? Np.: - 0x1B - ania' - x3444 Zarowno intval() jak i rzutowanie (int) liczba , zmodyfikuje bledne dane - zamiast odrzucic, zmieni "cichaczem" na zero. Pol biedy, jesli to robi user dla pojedynczego rekordu (moze zauwazy blad) -ale jesli importuje z csv kilkaset tysiecy rekordow,program sie nawet nie zajaknie - a doswiadczenie pokazuje, ze w duzej czesci systemow mamy smieci ( widzialem systemy (zarowno male, jak i miedzynarodowych korporacji) gdzie w polu numer_domu bylo wpisane "zosia" )) - podobnie w plikach csv od userow czy innych zrodlach danych. Reasumujac - na tym poziomie widac bardzo istotna roznice w efekcie koncowym miedzy naszymi rozwiazaniami. Walidacja jest niezbedna nie tylko wtedy, gdy nie chcesz wpuscic zera itp, bo jesli user wpisze 'gucio' , do bazy trafia calkowicie bledne dane (choc poprawne skladniowo z uwagi na rzutowanie). Mysle wiec, ze powinienes jednak rozwazyc wprowadzenie walidacji tam, gdzie robisz tylko rzutowanie.Uszczelni ona system sprawiajac,ze bedzie mniej podatny na umieszczanie w nim nieadekwatnych informacji. Pozdrawiam serdecznie , Kacper |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 15:56 |