![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jeśli źle wybrałem temat to proszę o jego przeniesienie i z gory przepraszam
Interesuje mnie czy jest możliwość analizy zdjęcia za Pomocą PHP ew, jakiś JS itp. Mianowicie chciałbym napisać program który porównuje 2 zdjęcia i pokazuje różnice na tych dwóch zdjęciach Czy coś takiego jest wogóle możlie ? przy użyciu tych języków czy muszę w to angażować "normalne" języki takie jak c++ czy delphi Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, mam nadzieje że nie jest to OFF TOPIC ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam Ze dane wejsciowe bedą słabej jakości i w roNych odstepach czasu ok15 min.
Jednej rzeczy tylko nie rozumiem odejmujac od siebie 2 zdjęcia jako tło pozostaną ci rzeczy które się nie zmieniły pozostały w spocZynku ale przy zdjęciach co kilkanaście minut korzystanie z tego co było wcześniej chba nie ma sensu ale skoro człowiek może powiedzieć ile jest samochodów na drodze to powinno dać się to zrobić Jak skoncE algorytmy które przetwarAja mi dane wstępne to sproboje poprosru odejmowac od zbioru piksli jakie wytypowalem piłkę mnie nie interesujące zobaczymy co mi to wszystko da Witam wszystkich ! Pierwszy post w tym temacie napisałem 3 stycznia dzisiaj mamy 18 marca czyli przeszło 3 miechy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) czemu piszę ? bo chcę tutaj opublikować moje wstępne wyniki z beta testów mojej aplikacji Jeśli będziecie chcieli o samej aplikacji chętnie coś napiszę teraz dodam że stwór pisany wieczorami i w wolne chwile zaczyna (Chyba) naprawdę działać... Aby dobrze zinterpretować wyniki muszę powiedzieć o paru rzeczach po pierwsze zdjęcia z którymi musi sobie radzić aplikacja są bardzo niskiej rozdzielczości i są to zdjęcia nie film ! (jedno zdjęcie na ok 10 min.) niejednokrotnie człowiek ma problem z rozpoznaniem na nich czy dana plama to samochód czy po prostu kałuża odbijająca światło. Skryptowi postawiłem jeden cel ma określić w kilku stopniowej skali natężenie ruchu jednak potrafi znacznie więcej. Z tego co zaraz zobaczycie z dokładnością do ok. 2-3 samochodów jest w stanie podać ich dokładną liczbę. Aplikacja ma 2 swoje pięty Zdjęcia które są uszkodzone (w tym mają uszkodzone kolory i duży szum) oraz zdjęcia robione w deszczu i o ile z tymi ostatnimi jakoś sobie poradziłem (jestem wstanie skalowo określić natężenie ruchu) o tyle zdjęcie uszkodzone raczej będę ignorował i je po prostu pomijał. Na 10 i 6 zdjęciu możecie zobaczyć o jakich efektach mówię. Wyniki podaje nie zaokrąglone ale planuję je zaokrąglać do miejsc całkowitych od x.3 w górę... Samochody brane pod uwagę to takie które mają wyraźne kształty dlatego samochody przy samym horyzoncie (które tworzą np. jedną dużą kropkę) nie są brane pod uwagę przy liczeniu pojedynczym jednak gdy ustalamy skale ruchu do liczby samochodów dodawana jest informacja czy samochody są po horyzont czy tez nie... No to obiecane wyniki: (IMG:http://img696.imageshack.us/img696/6262/mapakamer.jpg) Co o tym myślicie ? kilkadziesiąt godzin spędzone na testach planowaniu i programowaniu poszło w las ? czy jednak coś z tego będzię ? Pozdrawiam ! Ten post edytował marcus753 18.03.2010, 01:21:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:36 |