![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
~Zyx
Musisz pamiętać, że PHP != Java i implementacja MVC w obu językach będzie się różnić. Chociażby wspomniany wzorzec obserwatora. PHP działa od załadowania skryptu, do załadowania skryptu. Wszystkie sztuczki polegające na zapisie stanu aplikacji w sesji, czy ciasteczkach są tak naprawdę okrętką na brak wymaganej funkcjonalności. Napisałeś, że Joomla ma dobrze zaimplementowany MVC. I tylko to jest dobrze zrobione w tym CMS. Wystarczy sprawdzić opinie na temat reszty kodu. O tak właśnie koszt mi chodzi. Podałeś linka do dokumentacji Javy, w której opisane jest jak działać powinien MVC. Szkoda tylko, że opisano MVC w wersji Java. Ja wolę wersję dostarczoną przez Microsoft - http://www.asp.net/learn/mvc/tutorial-02-cs.aspx. W tej wersji kontroler służy do pobrania danych z modelu i przekazuje je (nie bezpośrednio) do widoku. Możemy spierać się, czyja racja jest "mojsza", ale nie ma większego to sensu. Jeśli mamy dyskutować na temat MVC powinno zostać ustalone, że mówimy tylko o PHP i o możliwościach tego języka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:50 |