![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Kontroler nie przekazuje żadnych danych z modelu do widoku. We wzorcu MVC widok jest sam zobligowany je pobierać z modelu, a przesyłanie ich przez kontroler to wymysł twórców Ruby On Rails i podobnych pionierskich frameworków, którzy źle spojrzeli na diagram i co później zostało powielone w milionach egzemplarzy jako obowiązujący dogmat. Ja do pionerow nie naleze ale pokaz gdzie jest napisane ze "prawdziwe" MVC dziala tak a nie inaczej. Jak juz napisal @batman,@darko ogolna definicja MVC to niezalezne bardziej lub mniej warstwy od siebie lepiej jak sa bardziej niezalezne a implementacja zalezy od programistow. Twoje rozwiazanie jest lepsze bo wszystko robi sie prawie automatycznie ale zobacz ile potrzeba roboty. Dyskusja podobna do tego jak implementowac plugin'y w aplikacjach mamy definicje plugin'a implementacja jest dowolna po co robic jakis super system plugin'ow z jednolitym API itp... jak sama aplikacja jest latwa i jako tako nie potrzeba tyle kombinowac by dzialala. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:12 |