![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zacznijmy od tego, że nie ma jednej, a nawet jednolitej implementacji/definicji wzorca mvc, są tylko nakreślone ogólne ramy i zasada działania. Z tego powodu nie powinniśmy rozmawiać, że coś odbiega od standardu, bo takowego po prostu nie ma, jest tylko mniej lub bardziej ogólna koncepcja, której wytyczne i wymagania są w taki czy inny sposób realizowane. Tymczasem rozwiązania frameworkowe mają - powiedzmy - odchyły od tych nakreślonych ram, z powodów, o których wspomniał ~batman - czyli upraszczając - skrócenie czasu wytwarzania kodu i "rozkmina" pod kątem RAD (rapid application development) a co za tym idzie - pieniądze. Ale powracając do MVC - jednym z głównych założeń jest podzielenie aplikacji na łatwo zarządzalne i jak najbardziej niezależne warstwy. Zastosowanie mvc ułatwia zarządzanie kodem, jego konserwację i... znowu pieniądze - im kod łatwiejszy w konserwacji tym tańszy w utrzymaniu. Często właśnie koszty wieloletniej konserwacji kodu kilkunastokrotnie przewyższają początkowy koszt jego wytworzenia. Ogólnie dyskusja ciekawa, niestety - temat rzeka.
// edit ach... polecam lekturę tematu na forum Ten post edytował darko 5.02.2010, 23:48:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:11 |