![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@Zyx
Wszystko ładnie pięknie, ale to tylko teoria. A jak wiadomo od teorii do praktyki droga daleka. Implementacja MVC w "nowoczesnych" frameworkach, nie jest jakąś tam fanaberią kilku programistów, którzy zapragnęli być pionierami, tylko dobrze przemyślany wybór sztabu ludzi. Przy projektowaniu jakiegoś rozwiązania należy wziąć pod uwagę przede wszystkim koszt*. Jeśli coś można zrobić taniej (co nie znaczy, że gorzej), to dlaczego tego z takiej możliwości nie skorzystać? Ślepe trzymanie się teoretycznych rozważań nie przyniesie nic dobrego. Spowoduje jedynie, że czas wykonania projektu znacząco się wydłuży, a niektóre funkcjonalności nie zostaną wdrożone, ponieważ "tak nie wolno". W prawdziwym świecie MVC oznacza: M - model, czyli klasa/zestaw klas operujących na danych. W projektach, które w rozwoju nie mają zaplanowanej migracji na inne źródło danych lub dodanie nowego źródła danych, mogą bezpośrednio na tym źródle operować. Dobrym zwyczajem jest jednak oddzielić model od bezpośredniego dostępu do danych. V - widok. Miejsce, w którym wyświetlane są dane. I nic więcej. C - kontroler. Odpowiada za przekazanie danych do widoku (nazywane inaczej wskazaniem z jakiego modelu skorzystać). Obok "wielkiej trójcy" jest jeszcze takie coś jak dispatcher, po naszemu dyspozytor, czyli obiekt odpowiedzialny za odpowiednie rozprowadzenie ruchu między kontrolerami oraz za poprawne przekazanie danych, które zostały wysłane przez użytkownika. * - nie chodzi tylko o pieniądze. Do kosztu można doliczyć czas, utrzymanie, zasoby serwera, itp. Zanim zaczniesz/zaczniecie na mnie wieszać psy, za głoszenie herezji, określmy, czy rozmawiamy na poziomie akademickim, czy praktycznym. I w jakim kontekście? PHP, inny język, czy ogólnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 23:22 |