![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam, że przeczytałem temat przypięty wraz z odnośnikami i niewiele mi to pomogło - niestety. Mam trzy pytania odnośnie tego wzorca - jeżeli tworzę aplikację web'ową, to: 1. Czy kontroler jest samym plikiem (index.php), czy dopiero plik główny go inicjuje? 2. Jak jest z widokiem? Czy HTML jest zwracany do kontrolera, czy do pliku głównego? (przy opcji, że kontroler trzeba wcześniej załączyć) 3. Czy widok jest załączany przez kontroler, czy przez plik główny? (również przy drugiej opcji) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kontroler nie przekazuje żadnych danych z modelu do widoku. We wzorcu MVC widok jest sam zobligowany je pobierać z modelu, a przesyłanie ich przez kontroler to wymysł twórców Ruby On Rails i podobnych pionierskich frameworków, którzy źle spojrzeli na diagram i co później zostało powielone w milionach egzemplarzy jako obowiązujący dogmat. Nawiasem mówiąc jest to jeden z głupszych pomysłów, bo taki pseudo-MVC nie różni się praktycznie niczym od pisania kodu ciurkiem, gdzie skrypt najpierw sobie pobiera dane z bazy, a później wstawia je w szablon, tyle że w "profesjonalnych frameworkach" pobieranie z bazy nazwano Modelem, szablon Widokiem, a resztę Kontrolerem i dlatego jest to "profesjonalne".
Ten post edytował Zyx 5.02.2010, 15:21:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 11:26 |