![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Prowadze gre internetowa, w ktorej zalezy mi na tym, zeby 1 uzytkownik mial 1 konto. Ewentualnie maksymalnie jak to mozliwe utrudnic zalozenie 2 konta. W tej chwili mam rejestracje z aktywacja poprzez adres e-mail. Macie jakies inne pomysly? Po IP nie ma co sprawdzac, po przegladarce tak samo niestety :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookies niestety jest za slabym zabezpieczeniem, bo po 1 mozna uzyc innej patrzajki lub po 2 mozna (jak pisaliscie) usunac cookie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Co do IP, czasami wielu wielu ludzi ma takie samo IP (sieci, szkoly itp), poza tym IP jest dynamiczne coraz czesciej... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookies niestety jest za slabym zabezpieczeniem, bo po 1 mozna uzyc innej patrzajki lub po 2 mozna (jak pisaliscie) usunac cookie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) - niestety problem stary jak świat.Co do IP, czasami wielu wielu ludzi ma takie samo IP (sieci, szkoly itp), poza tym IP jest dynamiczne coraz czesciej... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ja bym proponował jakiś system weryfikacji oparty głównie o: 1. Gracz deklaruje, że gra z jednego komputera i przeglądarki, zatem ustawiamy mu ciacho, które zapobiega założeniu drugiego konta 2. Gracz deklaruje, że ma stałe IP i tylko z niego będzie grał Jeśli gracz nie chce tego zadeklarować, bo chce np. grać z komputera w pracy, w domu, z kawiarenki i jeszcze z dwóch laptopów to jesteśmy ugotowani. Wtedy dajemy mu status "niezaufany" i zbieramy wszystkie możliwe informacje, następnie na podstawie tych informacji oraz korzyści wynikających z MA specjalny program w nocy wyszukuje podejrzane konta i wypluwa je rano w postaci raportu, który przegląda moderator/moderatorzy i dokonuje ostatecznej weryfikacji. Oczywiście należy jakoś zachęcić graczy, by deklarowali, że grają z jednego komputera i przeglądarki - jakieś dodatkowe punkty czy coś. Oczywiście jest to tylko "jakiś pomysł" i nigdy go nie testowałem w praktyce. Poza tym zostaje Ci cały szereg standardowych rozwiązań by utrudnić MA. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:12 |