![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jeśli źle wybrałem temat to proszę o jego przeniesienie i z gory przepraszam
Interesuje mnie czy jest możliwość analizy zdjęcia za Pomocą PHP ew, jakiś JS itp. Mianowicie chciałbym napisać program który porównuje 2 zdjęcia i pokazuje różnice na tych dwóch zdjęciach Czy coś takiego jest wogóle możlie ? przy użyciu tych języków czy muszę w to angażować "normalne" języki takie jak c++ czy delphi Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, mam nadzieje że nie jest to OFF TOPIC ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zgadnij jaką miałem specjalizację na studiach... Jeśli nie czytałeś moich postów to powiem: Sztuczna inteligencja. A to właśnie do niej kwalifikują się sieci neuronowe (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Do tego typu zadań nie jest to dobre rozwiązanie. Sieci neuronowe działają na zasadzie przydzielania do najbardziej zbliżonego wzorca, który wcześniej przetworzyły w procesie "nauki". Tyle, że Twoja sieć neuronowa dane do wzorców otrzymywałaby tak naprawdę z każdym zdjęciem i co chwilę musiałbyś kontrolować jej wyniki oraz co chwilę uczyć dokładając kolejne wzorce. Sieci są dobre do zadań optymalizacyjnych czy rozpoznawania z góry znanych wzorców (OCR). W Twoim problemie niestety nie są one w żaden sposób pomocne, gdyż nie jest on ani optymalizacyjny, ani nie ma w nim określonych wzorców do wyuczenia.
Jeśli ode mnie to by zależało to kombinowałbym nieco inaczej. Określałbym porę dnia i tym samym ogólną jasność otoczenia. Czemu? Bo dzięki temu wiedziałbym jakiej "barwy" świateł się mam spodziewać. Tutaj pomogłoby mi określanie wschodu i zachodu słońca, bo tym współczynnikiem modyfikowałbym "zakres poszukiwań" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dzięki temu mógłbym po iluś zdjęciach z dużą pewnością określić co jest, a co nie jest "tłem". Zauważ, że porównując kilka, kilkanaście zdjęć z bliskiego okresu czasu pewne piksele zawsze będą miały tę samą lub minimalnie różną wartość (to także prosty sposób by wyeliminować stałe refleksy od lamp w kałużach choćby (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). To będzie zapewne tło. Jeśli za każdym razem to tło będziesz "odejmować" to przeprowadzisz coś w stylu progowania. Mocno odstające punkty będą Cię wtedy interesować. Można też spojrzeć tak, że światła w określonych godzinach to punkty o określonej barwie czy luminescencji i cały obrazek tylko pod ich kątem przeszukiwać. Bardzo szybko też zauważysz, że nawet obszary obecne można zredukować do "ścieżek", po których poruszają się te punkty. Zamiast więc sprawdzać całe partie, będziesz sprawdzał jedynie wąskie pasma tak naprawdę. Myślę, że odpowiedni miks wszystkich tych rozwiązań mógłby dać w miarę już poprawne wyniki. Problemem nadal pewnie pozostała by wydajność... Ten post edytował thek 4.02.2010, 23:45:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 23:46 |