Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> toelPHP - przekształcanie obrazów, gotowe rozwiązanie
toel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Ostatnio z przypływu weny stworzyłem sobie własną klasę do przetwarzania obrazów (przede wszystkim chciałem móc szybko tworzyć miniatury) i postanowiłem ją upublicznić.

Dlatego też podaję link

http://pawelmichalski.pl/toelphp/

i proszę o konstruktywną krytykę oraz jakieś uwagi co powinno i mogło się znaleźć w kolejnych wersjach (jeśli takowe powstaną).

P.S. Wiem, że istnieją inne gotowe rozwiązania, ale tak jak mówiłem...przypływ weny (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

P.S.2. Jeśli ktoś już będzie oceniał to był bym wdzięczny od razu za prostą ocenkę layoutu strony projektu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Pozdrawiam,
Paweł
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Crozin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. Kod
    private static $image,$typ,$rozszerzenie,$img,$quality,$transparent,$mini,$r,$g,$b;
    Tam jakieś polskie wstawki pominę, ale cały skrypt mimo iż nie sam w sobie jakoś specjalnie rozbudowany przez powyższe stracił w ogóle jakikolwiek sens użytkowania. Nie mogę tworzyć/modyfikować dwóch obrazów równolegle...
  2. Nie za bardzo wiem po co zaimplementowałeś tam wadliwego singletona? - wadliwego bo nie zablokowałeś możliwości sklonowania obiektu.
    toelPHP::CanIUseThisLib() jest kompletnie bezużyteczna. Zamiast wyświetlać jakiś napis niech zwróci proste true/false (ew. wyrzuci wyjątek)
  3. Bardzo dziwne nazewnictwo: startCreate, endCreate?
  4. Dokumentacji nie czytałem, ale w kodzie widzę, że kolor podaje się jako... tekst: "215.4.154"? Przecież to będzie straszne w użyciu. Wymuś tam podanie tablicy (array(215, 4, 154)), obiektu (new Color(215, 4, 154)) czy chociażby trzech oddzielnych parametrów. Nie będziesz się wtedy też musiał bawić w jakąś "dekodowanie" koloru z postaci heksadecymalnej itp. - zawsze można podać: array(52, 0xFF, 075).
  5. Mogłeś oddzielić Twojego toelPHP-a (nie wiem czy tak to powinienem odmieniać) od GD. Dzięki dodatkowej warstwie abstrakcji mógłbyś łatwo utworzyć sterownik dla GD, ImageMagick itp.
  6. Do pobrania rozszerzenia z nazwy pliku służy pathinfo - nie ma sensu bawić się w jakieś end(explode...))
  7. Włącz sobie raportowanie błędów na E_ALL (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
  8. Na kod samych "efektów" nie patrzę, ale IMO lepiej jakbyś wydzielił je od samego "głównego obiektu". Przedrostki "Effect" to średni pomysł. Lepiej zrobić coś w stylu:
    1. $toelObj->effect('rotate', array(90))->effect('colorize', array(255, 220, 50))
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 10:13