![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm!
Za pomocą funkcji foreach, otrzymuję tablice (niewiem ilu elementową) i mam takie pytanko jak pobrać z bazy danych te wiersze w których $id jest równa wartością z tablicy? Np. funkcja zwróci mi tablicę Więc chcępobrać z bazy wiersze w których
Jak ma poprawnie być zbudowana taka pentla? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
>No ale w ktorym miejscu ja napisalem, ze dane wkladam do zapytania jak leci?
Masz racje - zbyt daleko idace przypuszczenie wysunalem ;-) Przepraszam. > Jesli to ma byc liczba, to albo ją waliduje >albo rzutuje na liczbe i do zapytania wkladam liczbe a nie 'tekst'. >A gdzie jak cie krytykowalem za walidacje danych? Ja cie krytykowalem za wkladanie liczb jako tekst Z punktu widzenia DB nie ma to znaczenia - i tak serwer automatycznie dokona konwersji do typu danych kolumny. Jesli mu sie nie uda - wyrzuci blad. Ale podkreslam ,ze i tak do tego nie dojdzie, bo na poziomie PHP nastapi restrykcyjna walidacja (przy moim podejsciu) i zapytanie w ogole nie zostanie wyslane ;-) Nie chce kruszyc kopii - obaj mamy po prostu troche rozne podejscia. Ja potencjalne liczby waliduje regexpem ,Ty je rzutujesz. I jak sadze - pewnie tez walidujesz - bo konwersja moze sie nie powiesc i funkcja (np. intval() lub inna) , moze zwrocic logiczny falsz - i w koncu po skonwertowaniu do int'a przez serwer DB wstawi sie wiersz z wartoscia 0 ;-) . Masz - skadinad dobre - nawyki z innych jezykow ,ale to powoduje dwukrotna robote w tym kontekscie ;-) Nie oceniam, po prostu masz inne podejscie. Ja generalnie konwertuje tam, gdzie jest to niezbedne - jak np. w JS. Pozdrawiam i dzieki wielkie za intensywna dyskusje ;-) Kacper >Conajmniej dziwne podejscie przepusczac liczbe przez mysql_escape_string. Liczb to liczba, zrzutuj na liczbe i nie bawisz >sie w zadne escapowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 09:45 |