![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm!
Za pomocą funkcji foreach, otrzymuję tablice (niewiem ilu elementową) i mam takie pytanko jak pobrać z bazy danych te wiersze w których $id jest równa wartością z tablicy? Np. funkcja zwróci mi tablicę Więc chcępobrać z bazy wiersze w których
Jak ma poprawnie być zbudowana taka pentla? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nospor:
Czy przeczytales moj ostatni post ze zrozumieniem ? >Kod apkc oryginalnie wygladal tak ( post z 21:38 ): >$zapytanie = "SELECT `ph` FROM `analizys` WHERE `kj` IN ('$comma_separated')"; >czyli zmienna $comma_separated byla objeta apostrofami. > Dla tej linijki podalem nowa wersja implode ;-) Oczywiscie, ze jesli wykonasz po prostu echo na zmiennej to dostaniesz bez ciapkow zewnetrznych. Ale apkc uzyl jej w konkretnym kontekscie - w zapytaniu SQL, gdzie zmienna BYLA OBJETA APOSTROFAMI ! Dla tego kontekstu podalem kod. I dlatego nie ma w nim bledu - bo apkc umiescil te apostrofy ! A pozniej - jak przypuszczam WYCIAL JE za Twoja rada ! Czytaj dokladnie, zanim zaczniesz krytykowac. >To ze ty tak robisz, nie znaczy ze inni tak robią. Gdy ja wkladam do bazy liczbe 5 to wkladam do bazy liczbe 5 a nie >tekst '5'. Proponuje abys zapoznal sie z dokumentacja php nt. danych wejsciowych - ktore sa stringiem , mimo ze jest to liczba "z wygladu" - krotkie info jest chocby przy is_int() - http://php.net/manual/en/function.is-int.php . Jesli dane pochodza z pliku - takze beda stringiem. Mozna je przepuszczac przez intval() , ale tez nie jest to idealne rozwiazanie. Nie sadze, aby apkc liste id mial wpisana z palca w skrypcie - jest to malo prawdpodobne, raczej pobieral je z jakiegos wejscia - i jesli nie bylo to np. z bazy - to byly to stringi. Poza tym , ufanie ze dane wejsciowe zawieraja liczby (czyli sa calkowicie bezpieczne), bo ty tak chcesz , jest naiwne i wprowadza dosc powazne zagrozenia. Wiec zanim bedziesz ludzi krytykowac za restrykcyjne walidowanie danych - zastanow sie glebiej. To ze Ty podchodzisz "lajtowo" do tematu , nie oznacza ze inni tak robia... Pozdrawiam , Kacper |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 08:21 |