![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zrobiłem dodawanie newsów zapisywanych w pliku .txt i mam taki problem, kolejne dodawane newsy są dodawane na koniec pliku txt i co za tym idzie nowsze są wyświetlane pod starszymi a ja chcę żeby było odwrotnie. Jest możliwość żeby php dopisywało kolejne newsy na początku pliku a nie na końcu, a starsze przesuwało niżej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
1. Raczej nie ma koniecznosci zapisywac tego w odwrotnej kolejnosci - lepiej po prostu zapisuj po kolei - a tylko zmien kolejnosc przy wyswietlaniu. 2. Jak sadze, zapisujesz kolejne wpisy w kolejnych liniach (po usunieciu enterow z wpisu) ? 3. Jesli tak robisz , to najsensowniej bedzie przy odczycie: <?php $a_wiersze=file("wpisy.txt"); //wczytaj w postaci tablicy, gdzie kluczami sa numerki 0,1,2 a wartosciami wiersze $a_wiersze=array_reverse($a_wiersze); //odwroc kolejnosc //wyswietl kolejne wiersze foreach($a_wiersze as $v_wiersz){ echo "<p> $v_wiersz </p>" ; } ?> Jesli masz dane jednak rozdzielane np. '@@' (choc to wyzej jest sensowniejsze ;-) ): <?php $v_tresc=file_get_contents("dane.txt"); //wczytaj calosc $a_wiersze=array_reverse(explode("@@",$v_tresc)); //rozbij na tablice (explode) po czym odwroc kolejnosc //wyswietl foreach($a_wiersze as $v_wiersz){ echo "<p>$v_wiersz </p>"; } ?> A jesli mocno sie upierasz przy zapisie : <?php $a_wiersze=file("dane.txt"); //wczytaj plik jako tablice (zakladamy, ze ostatnie sa juz na poczatku) $a_wiersze=array_reverse($a_wiersze);//odwroc kolejnosc ( teraz ostatnie na koniec) $a_wiersze[]='To jest nowy wpis'; //dodaj wpis na koniec tablicy $a_wiersze=array_reverse($a_wiersze); //ustaw ponownie - ostatnie na poczatek $v_plik=fopen("dane.txt","w"); //otworz plik do nadpisania fwrite($v_plik, implode("\n",$a_wiersze) ); //polacz elementy tablicy enterami/separatorem i wpisz do pliku fclose($v_plik); //zamknij plik ?> A tak ogolnie - to proponuje jakis bezplatny hosting z baza SQL (najpredzej mysql) i po problemie ;-) Pozdrawiam serdecznie, Kacper ======================================== Szkolenia PHP , Warszawa http://www.AplikacjeInternetowe.pl ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 10:53 |