![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z rozwiązaniem pewnego zagadnienia. Nie chodzi o samo programowanie, ale o dobre podejście do tego. Posłużę się chyba najprostszym przykładem. Moduł obsługi usera Mamy obiek User który ma następujące właściwości
posiada też metody get set Zastanawiam się czy obiekty takie jak register (rejestracja), editData (edycja) powinny zawierać się w tym obiekcie czy w jakimś np. User_control ? Czy to powinno być rozbijane czy nie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dajcie spokój z tym burdelem, co tu dziwki na forum się ogłaszają czy co?
Ogólnie sprawa z Userem jest bagatela szeroka jak rzeka i głęboka jak morze. Założenia projektowe powinny być takie że sama klasa bazowa User powinna być klasą abstrakcyjną dziedziczącą interfejs w którym byśmy zaimplementowali pewne ograniczenia. Narzuci to rygorystyczne wymagania do klas dziedziczonych, ale tym się nie ma co przejmować bo każda tak czy siak będzie musiała to posiadać. Zmienne, ja Ci dam public, to Cię krew zaleje. O Hermetyzacji Pan słyszał? No to już usłyszał a teraz poczyta. Modułowo obiektowo, nie wiem czy do końca ogarnąłeś temat ocb ale sprawa jest prosta jak budowa cepa, w oop jest jedna zasada: DZIEL I RZĄDŹ. Możesz mieć fabrykę do ogarnięcia klasy usera, taka czysta forma abstrakcji, i bardzo ładnie się nią posłużysz. Kwintesencja modułowego programowania zorientowanego obiektowo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 00:05 |