![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie co do sprzedaniu praw autorskich do skryptu. Chodzi mi tu o cenę. Np. robię portal za 1000zł i chcę go sprzedać na wyłączność to jaka powinna być cena mniej więcej?
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Praw autorskich nie można przekazać są to prawa niezbywalne.
Można przekazać tylko majątkowe prawa autorskie - ale to jest coś zupełnie innego. Sprzedaż na wyłączność nie jest tożsama ze sprzedażą majątkowych praw autorskich. Przy sprzedaży na wyłączność majątkowych praw autorskich stosuję zasadę, że cena razy 50, przy sprzedaży niewyłącznej majątkowych praw autorskich najczęściej robię razy 5 do razy 10, zależnie od tego jak dobrze mam skomentowany i udokumentowany kod. Razy 50 jest w pewnym sensie ceną zaporową ale jeśli ktoś naprawdę widzi w tym biznes to tyle zapłaci. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Praw autorskich nie można przekazać są to prawa niezbywalne. Można przekazać tylko majątkowe prawa autorskie - ale to jest coś zupełnie innego. Sprzedaż na wyłączność nie jest tożsama ze sprzedażą majątkowych praw autorskich. Przy sprzedaży na wyłączność majątkowych praw autorskich stosuję zasadę, że cena razy 50, przy sprzedaży niewyłącznej majątkowych praw autorskich najczęściej robię razy 5 do razy 10, zależnie od tego jak dobrze mam skomentowany i udokumentowany kod. Razy 50 jest w pewnym sensie ceną zaporową ale jeśli ktoś naprawdę widzi w tym biznes to tyle zapłaci. Prawa autorskie można przenieść, sporządza się nawet umowy o przeniesienie praw autorskich. Cytat Umowa o przeniesienie praw autorskich polega na tym, że przenoszący prawa autorskie wyzbywa się całkowicie władztwa nad tymi prawami na rzecz nabywcy. Umowa taka powinna zostać sporządzona w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Samo zawarcie umowy nie prowadzi jeszcze do automatycznego przejścia praw autorskich na drugi podmiot, niezbędne jest bowiem jeszcze przyjęcie przez niego utworu (np. Kowalski oddaje Nowakowi zamówione przez niego dzieło, Nowak odbiera je, ogląda i dziękuje Kowalskiemu za wykonaną pracę). Umowa licencyjna natomiast polega na zezwoleniu na korzystanie z utworu w oznaczonym zakresie. Tak więc licencjobiorca nie może rozporządzać prawami autorskimi- może jedynie korzystać z utworu. [za:] http://e-prawnik.pl/biznes/wlasnosc-przemy...licencyjne.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:16 |