![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie co do sprzedaniu praw autorskich do skryptu. Chodzi mi tu o cenę. Np. robię portal za 1000zł i chcę go sprzedać na wyłączność to jaka powinna być cena mniej więcej?
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ogólnie to sprzedaż pełnych praw z kodami na wyłączność to bardzo niekorzystna transakcja - tracisz swoją własność, często okazuje się, że sprzedałeś także biblioteki własnej roboty, których nie chciałeś i by nie mieć potem problemów w sądzie albo piszesz wszystko od nowa albo nigdy więcej nie bierzesz się za pisanie podobnej aplikacji. No dokładnie. To jak już Cię mam na linii to pociągnę temat dalej: Co w przypadku, gdy jest powiedzmy jakiś kod, który stanowi core każdej aplikacji jaką napiszesz. Kolejne projekty są budowane na jego bazie i dodawane są po prostu kolejne moduły, które robią to co klient chce. No i teraz sprzedając majątkowe prawa do całości aplikacji, to pozbywamy się wiec też do tego core i nie możemy go już wykorzystać w następnym projekcie? Czyli jeśli klient nalega na prawa majątkowe, to można napisać umowe tak: licencja na uzywanie core oraz prawa majątkowe na dopisane moduły ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 03:17 |