![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie co do sprzedaniu praw autorskich do skryptu. Chodzi mi tu o cenę. Np. robię portal za 1000zł i chcę go sprzedać na wyłączność to jaka powinna być cena mniej więcej?
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Np. robię portal za 1000zł i chcę go sprzedać na wyłączność to jaka powinna być cena mniej więcej? Odszedłbym od ustalania cen na sztywno, bo aplikacje w PHP to nie bułki sprzedawane na sztuki. Zrobiłbym w ten sposób, że notowałbym sobie, ile czasu (w godzinach) poświęciłem na tworzenie aplikacji, następnie przemnożyłbym to przez koszt jednej roboczogodziny (powiedzmy, +/- 50.00 PLN), następnie do tego dodał jakąs stałą marżę (powiedzmy, 20%) na pokrycie "dodatkowych kosztów" wynikłych w trakcie pracy nad aplikacją (prąd, zużycie kompa, zakup książek czy czasopism fachowych, z których czerpałeś wiedzę na temat technologii koniecznych do napisania aplikacji itp.). I teraz, załóżmy, spędziłeś nad tym portalem 120 godzin. Wychodzi 6000 PLN za samą pracę + 1200 PLN wspomnianych kosztów dodatkowych. Daje to łącznie 7200 PLN i po sprzedaniu skryptu za taką cenę możesz z czystym sumieniem powiedzieć, że praca się opłaciła. Ale to moja propozycja. Generalnie schodzenie poniżej iakiegoś tam progu kosztów (wspomniana przez Ciebie przykładowa kwota 1000 PLN po podzieleniu przez przykładowe 120 godzin daje 8,33 PLN za godzinę, czyli stawkę przysłowiowej kasjerki z robaczka z kropkami. Jeśli cenisz swoją pracę, wiedzę i umiejętności na równi z ową kasjerką (nie ujmując w niczym kasjerce, bo jej praca jest zupełnie innego typu i wymaga innych kwalifikacji), no to juz Twoja sprawa. Ten post edytował blooregard 27.01.2010, 11:45:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 05:09 |