![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jestem tu nowy, przed chwilą się zarejestrowałem ponieważ mam problem z PHP. Mam za zadanie zsumować kolejne wyrażenia postaci 1/n (gdzie n=1,2,3,…). Sumowanie należy zakończyć gdy różnica dwóch ostatnio dodanych składników będzie mniejsza od podanej z formularza liczby (np. 0,0001). Napisałem kod ale gdzieś jest błąd (możliwe że wszędzie dopiero zaczynam pisać w php (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) ) ponieważ jakiej liczby (różnicy) bym nie podał suma wychodzi mi zero.
Z góry dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No niestety, chyba źle rozumiem składnię pętli. Skoro $i=1 a $p=1000 to bez modyfikacji $i w środku pętli pętla powinna wykonać się 999 razy (albo 1000 już nie pamiętam ) czy tak? Jeżeli tak to skoro mam umieścić $i=-1 lub $i=1000 zależnie od wersji poza pętlą to jak mam ją kontrolować/przerwać (tzn. chodzi mi o przerwanie jej działania w odpowiednim momencie)? Nie bradzo o to chodzi
pierwsze wyrazenie w petli for mowi od jakiej wartosci ma zaczac pozniejsze pokazwyanie wyniku w petli, drugie wyrazenie ile ma byc wykonanych powtorzen ale w tej postaci co Ty napisales to jest w ogole tu bez sensu gdyz ten opertor == jest to operator porownania (np. $a==$b znaczy ze prawda jeśli $a jest równe $b). W przypadku gdy np bys to zapisal w psotaci $i=$p byloby juz bardziej sensownie - ale wtedy petla by sie wykonala nieskonczona ilosc razy - dlatego trzeba jej dac do zrozumienia zeby w koncu sie zatrzymala dlatego nalezy dac zapis np. $i<$p czyli dla Twojego przykladu petla wykona sie 1000 razy jesli $p bedzi erowne 10 to 10 razy (oczywiscie wzgledem pierwszego wyrazenia jesli byloby rowne 0 ($i=0)) itd. Natomiast 3 wyrazenie mowi o ile ma sie zwiekszac wynik w petli. Takze kombinuj. Obadaj podstawy: http://phpkurs.pl/operatory/ i http://phpkurs.pl/struktury/#struktury.for Ten post edytował Volume 24.01.2010, 14:05:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:02 |