![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Otrzymałem zadanie by przygotowac prosty formularz pozwalajacy na rozdysponowanie określonej liczby 'punktów' na ileś grup.
I zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić. Dlatego chętnie wysłucham wszelkich propozycji, jak widzielibyście taki mechanizm: mam np. 20 punktów oraz np. 3 dostępne grupy, do któych punkty muszą trafić. Oznacza to, że może być tak, że user 'wrzuci' wszystkie 20 do 1 grupy, może być tak że da 10 do 1 grupy, 5 do 2 grupy itd. Założenie jest takie, że: a) nie może przydzielić wiecej niż x (tu 20) punktów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) musi przydzielić wyszstkie (domyślnie są w grupie 1) c) jeśli włożył coś do 2 grupy, to muszą one w jakiś sposób opuścić 1. Na jakiej zasadzie proponowalibyście zrobić taki mechanizm? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
hehe zainspirowałeś mnie tym tematem i postanowiłem wreszcie napisać sam jakiś skrypt w js (zawsze tylko zmieniałem gotowe). Siedzialem nad tym 55 minut (naprawdę! :D ale w końcu mi się udało. Z dumą ;) prezentuję więc skrypt, który spełnia ww. zadanie ale pewnie i tak będzie dla Ciebie nieprzydatny... w head: Kod <script language="JavaScript"><!--
function czycalkowita() { calkowita=/^d+$/; if ((calkowita.test(document.dwadziescia.liczba1.value)==false)||(calkowita.test(document.dwadziescia.liczba2.value)==false)||(calkowita.test(document.dwadziescia.liczba3.value)==false)) { alert("Wprowadź liczbę całkowitą."); } else { czydobrze(); } } function czydobrze() { var suma=document.dwadziescia.liczba1.value+'+'+document.dwadziescia.liczba2.value+'+'+document.dwadziescia.liczba3.value var rezultat=eval(suma) if(rezultat==20) { alert("Wszystko OK. Suma jest równa 20"); } else if(rezultat<20) { alert("Za mało. Musisz podać większą wartość dla którejś z grup"); } else { alert("Za dużo Musisz podać mniejszą wartość dla którejś z grup"); } } //--></script> w body: [xml:1:6d358775e8]Sprawdzanie, czy suma liczb podanych w trzech polach jest równa 20<p> <form name="dwadziescia"> Grupa 1: <input type="text" name="liczba1" value="20"/><br/> Grupa 2: <input type="text" name="liczba2" value="0"/><br/> Grupa 3: <input type="text" name="liczba3" value="0"/><br/> <input type="submit" name="ok" onclick="czycalkowita()"/> <input type="reset" name="czysc"/> </form> </div>[/xml:1:6d358775e8] Działający skrypt jest Tutaj. Bardzo możliwe, że są tu błędy- wszelkie uwagi mile widziane. Tak czy siak- fajny ten JavaScript, może się go wreszcie nauczę :D A co do innych możliwości rozwiązania problemu to zgadzam się z przedstawionym sposobem- sam zacząłem pisać coś takiego ale niestety tu już moze możliwości nie wystarczyły ;) Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:28 |