Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]limitowanie downloadu plików
dvhk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. W tematykę php dopiero wchodzę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A teraz do tematu.

Pracuje sobie nad takim mini CMS (taki pierwotny i bardzo prosty można powiedzieć bardzo łopatologiczny )
I napotkałem problem i nie mam pojęcia jak to ruszyć proszę o porady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Chodzi o to iż wykonałem sobie system autoryzacji użytkowników oraz download i wszystko ładnie działa
tylko zastanawiam się jak limitować ilość pobieranych plików przez użytkowników??
Tzn przyznaję userowi na start 10pkt i za pobranie każdego odejmuje mu 1pkt (jeśli ma 0 nie ma możliwości pobierania)
Z skryptem jakoś sobie poradzę ale chodzi mi o pomoc w tym iż nie mogę limitować pobierania(nie mogę tego kontrolować)
tzn system punktacji działa ale tylko na takiej zasadzie ze za pobranie odejmuje punkt i jak ma zero pkt to link znika z profilu
ale jak wpisze się bezpośredni link do pliku to pobranie go jest możliwe :/ (mie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić)
a miał by się wyświetlić komunikat iż nie ma pkt i pobranie nie jest możliwe.

Proszę bardzo was o pomoc bo na prawdę nie mam pomysłu jak to zrealizować
Dziękuję za każdą okazaną pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
InosU31

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

to moze przekonwertuj sobie adres do pliku : www.mojastrona.pl/plik.rar np. na:

1. www.mojastrona.pl/?page=sciagaj&grupa=archiw&id_programu=3

ja tak sobie zdjecia wyswietlam (z miniatury na duze) niestety narazie poza zdjeciami wyswietla mi sie strona ale grunt ze dziala;-)

Juz tlumacze mniej wiecej ja ja mam.

Wiec zapisuje na dysk te zdjecia - przez formularz - i wrzucam odrazu sobie do bazy nazwe tego zdjecia, lokalizacje, wielkosc itd. (poczytaj o $_FILES). pozniej jako link ukladam sobie cos takiego jak podalem wyzej. Nastepnie cos takiego :
  1. $sql =mysql_query ("SELECT * FROM tabela WHERE id_tego_programu = '".$_GET['id_programu']."'");
  2.  
  3. foreach ($sql as $record => $key)
  4. {
  5. $lokalizacja_pliku_na_dysku = "/programy/arch/cos.rar";
  6. $lokalizacja = $record['lokalizacja'];
  7. $nazwa_pliku = $record['nazwa']; // nie wiem czy ma byc $record czy $key ale mozna to sprawdzic i zamienic w razie w;-)
  8.  
  9. if ($lokalizacja_pliku_na_dysku == $lokalizacja.$nazwa_pliku)
  10. {
  11. echo "dziekuje za pobranie pliku";
  12. //i tutaj jakas instrukcja badz cos co pobierze ci ten plik (a przynajmiej sprawi ze mona go pobrac) - ja
  13. u siebie wyswietlam zdjecia w nowym oknie na takiej zasadzie;-) i tu mam linka do zdjecia
  14. }
  15.  
  16. }
  17.  

cos takiego i wtedy jak wklei ktos takiego linka przy np. uzytej sesji to go nie sciagnie;-)

tak teoretycznie mi sie zdaje

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:56