Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazywanie danych o sciezce plikow widoku do kontrolera, Dont Repeat Yourself. Jak ?
jacekkobus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czesc.

Zaprezentuje na przykladach:
To narazie mam:
  1. #(jestesmy w kontrolerze akcji)
  2. $widok = Some_View('index/plik.phtml');
  3. $widok->setScriptsDirectory('application/tutaj_modul/view/scripts/tutaj_kontroler');
  4.  
  5. (...)
  6.  
  7. return $widok->render();

A chce:
  1. #(jestesmy w kontrolerze akcji)
  2. $widok = Some_View('index/plik.phtml');
  3. return $widok->render();

Pierwsze rozwiazanie to oczywiste zlo. Przy okazji kazdy nowy widok (klasa Some_View) wymagalby takiej samej procedury,
co przy podziale strony na osobne elementy - z uzyciem layoutu, stanowilo by spore uniedogodnienie.

Jak byscie rozwiazali ten problem ?

Mam kontroler frontowy, rejestr, w kontrolerze akcji mam rowniez dostep do obiektu request. Obiekt request ma dostep do nazwy kontrolera, akcji i modulu.
W zendzie rozwiazane jest to na zasadzie ... pluginu. I nie do konca to pojmuje.

Teoretycznie moglbym zrobic jeszcze:

1. $widok = Some_View('index/plik.phtml', $this->request);

... i wydedukowac sciezke do ow plikow widoku z tego, co daje mi request, ale to tez wydaje sie byc srednim rozwiazaniem.
Nie chcialbym angazowac tutaj (wewnatrz Some_View) zmiennych statycznych. Powinienem ?

W sumie prosilbym o przyklad jakiegos wzorca. Stosowane praktyki...

Myslalem nad fabryka inicjalizowana w bootstraperze, ktora przekazywana by byla do kontrolera akcji i produkowala widoki wstrzykujac im
te opcje konfiguracyjne, ale tu mam inny dylemat - gdzie ow fabryke przechowac. We froncie, a moze w rejestrze, a moze ma byc statyczna ...

Bede wdzieczny za pomoc.

Ten post edytował jacekkobus 19.01.2010, 22:40:10
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 19:08