![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
czytam o OOP bo mam zamiar to w koncu pojąć ... do rzeczy mam kod
po co pisać metode private skoro i tak w public sie do nie odniosę przecież to bez sensu (no albo jeszcze mało wiem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) ) skoro można napisać od razu
Niech mi to ktoś w końcu racjonalne wytłumaczy (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 19 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to stosunkowo proste, tworząc bibliotekę przy użyciu tradycyjnego programowania strukturalnego, nie ma sposobu (przynajmniej w PHP) aby ukryć przed użytkownikiem końcowym te funkcje, których naszym zdaniem nie powinien bezpośrednio wywoływać. W OOP możemy to zrobić bardzo łatwo - metody prywatne nie mogą być wywołane poza obiektem. Można więc dostarczyć użytkownikowi "czarne pudełko" - użytkownik końcowy może używać jedynie metod oznaczonych jako publiczne, które zwykle służą za interfejsy, podczas gdy cała implementacja jest "ukryta" za pomocą metod prywatnych. Jeśli za jakiś czas wypuścimy nową wersję naszej biblioteki, możemy dowolnie pozmieniać wszystkie metody prywatne, mając 100% pewności, że nie stracimy kompatybilności z poprzednią wersją, o ile metody publiczne pozostaną takie same.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:17 |