![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dziś w pracy wybuchła dyskusja na temat legalności oraz moralności monitorowania ruchu myszki(opcjonalnie), klików (nie w linki) na stronie.
Czy jest to w pełni legalne? Jeżeli nawet legalne to czy moralne? Nie wydaje mi się aby ktokolwiek chciał co użytkownik robi na stronie. To, że klika w linki i taka czynność jest rejestrowana (serwery, operatorzy) to jest jasne i nikt z tym nie zrobi, ale zaznaczanie tekstu, powiększenie zdjęcia, otwarcie okienka logowanie (js dialog) i inne czynności, które teoretycznie ingeruję w pewną prywatność użytkownika uważam za niemoralne. Co wy o tym sądzicię? Jeżeli chodzi o legalność czy są jakieś przepisy, które to regulują? Jeżeli jest legalne to jakie jest wasze zdanie na ten temat. Moje to KATEGORYCZNE NIE - nie powinno nas interesować jak użytkownik używa stronę, czułbym się tak jakby koleś siedział za mną i patrzał co robię a to jest strasznie krępujące. Proszę nie pisać o kwestiach sprzętowych. Jest to nieistotne w tym temacie. Ten post edytował wookieb 18.01.2010, 11:36:25 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
batman, ale z tego co zrozumiałem, to my badamy nie tyle moralność aktywnych elementów jak linki czy bannery, tylko wszelkie akcje. Czy byłbyś szczęśliwy, gdyby ktoś przykładowo monitorował co zaznaczyłeś myszką jako tekst, bądź jakie miejsce na stronie najczęściej klikałeś by tam próbować Ci wcisnąć banner reklamowy?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:14 |