Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Proste programy (pomoc)
grad

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Jestem bardzo slaby z php a jutro pisze poprawe z kolokwium. Nie wiem czy to jest odpowiedni dzial ale sam sobie nie poradze ze skryptem. Mam wielka prosbe o napisanie mi chociaz 2 zadan ponizej zebym mogl na czym bazowac jak na poprawie bedzie cos podobnego. Btw cos w stylu podstawy php malo mi pomagaja (nie nadaje sie do tego) jestem grafikiem i w zyciu mi sie to raczej nie przyda a zaliczyc musze. Za pomoc bylbym mega wdzieczny:

1. Napisać program wyświetlający wynik dodawania kolejnych liczb całkowitych od 0 do 1000 jednocześnie
parzystych i podzielnych przez 7.

2. Stworzyc klase zwierze ze zmiennymi: waga, wiek, gatunek, nazwa.
Funkcja wypelnia od razu zmienne danymi. Funkcja zmieniajaca wiek o wartosc dana w parametrze.
Funkcja zwiekszajaca wage o jeden.

3. Napisać funkcję pobierającą 3 argumenty i wyliczającą pierwiastki równania kwadratowego.
Wyświetlajace je i zwracającą pierwszy pierwiastek.

4. Napisać prostą grę w kości. Użytkownik podaje jaką liczbę obstawia o 1 do 6. Podaje stawkę ile stawia po czym następuje
losowanie. Jeśli wygra to ta stawka X 6. Jak nie to traci to co obstawił. Gra ma się skończyć w wypadku straty całej gotówki
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

Wiesz... Nazwa kierunku i jego "zawartość merytoryczna" nawet u mnie były średnio przystające (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Miałem co prawda Corela, PovRay ale także BGI. Nie zgodzę się jednak ze zwrotem "czego się spodziewać po darmowym programie". Bo niestety ale Maya czy 3Dstudio do ray-tracingu się średnio nadają. Spójrz na tę galerię http://www.povray.org/community/hof/ i powiedz ile z nich w stanie jest nawet najlepszy specjalista wygenerować? O ile jeszcze te futurystyczne czy urbanistyczne są jeszcze proste, o tyle krajobrazy z miękkimi światłocieniami to po prostu masakra dla nich i w wymienionych programach osiągnięcie takich rezultatów jakie Pov-ray automatycznie tworzy są niezwykle trudne do uzyskania. W pov-ray zaś to tylko kilka linii decydujących o stopniu odbicia światła, przepuszczalności (czy paru innych drobiazgów z tym związanych) dla zadanej powierzchni. Jak już wspomniałem, point&click są fajne, ale gdy dochodzimy do drobiazgów to i tak jako grafik wiesz, że klikanie nic nie daje, bo trzeba wtedy modyfikować już wewnątrz struktur. A pov-ray też ma GUI dostępne typu Point&Click i nie trzeba pisać tylko sobie klikniesz a też boxa w kilka sekund postawisz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Co do project managerów to macie jako "nadzorcy" znać to także od strony technicznej by móc realnie ocenić czas jaki danemu zadaniu ma być przeznaczony. W nie każdej firmie mają licencję na oprogramowanie jakie Ty akurat znasz, więc powinieneś móc określić realny czas trwania zadania. I tu nie chodzi o "stary program", bo dobry broni się przed takim zarzutem sam. Powiedz programiście w C++, że jest zbędny bo są nowsze języki programowania to Cię wyśmieje (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Multimedia to jak wspomniałem nie tylko grafika. To całkowita strona audio-wizualna. Jeśli więc mówisz, że nie chcesz być informatykiem tylko grafikiem to trudno mi się nie zgodzić z przedmówcą. Po co informatyka na politechnice, a nie ASP? Nie żebym był złośliwy, ale z tego co mi wiadomo na ASP trudno się dostać i to chyba zadecydowało (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mam znajomych po ASP, jeden naprawdę dobry znajomy się jednak nie dostał bo egzaminy wstępne go przerosły, choć jego prace podniosły by poprzeczkę naprawdę wysoko. Koleś zajmował się na ten czas grafiką już od kilku dobrych lat (graffiti - jeden z lepszych w naszym kraju, akwarele, obrazy olejne, grafika komputerowa) i gdyby nie koszty to wybrałby studia w Paryżu, gdzie jest kierunek związany ze sztuką graffiti. I mam na myśli sztukę, a nie bohomazy na ścianach, byleby zaznaczyć "to mój/nasz teren". Dobre graffiti to takie, którego nikt nie chce zamalować lub po które ludzie zgłaszają się sami by im wykonać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:06