![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem w trakcie pisania klasy do wywoływania pluginów, wpadłem na ciekawy pomysł (pewnie nie tylko ja), aby odwoływać się do nich przez metody. Dla przykładu, plugin panel_bbcode, który wyświetla ikony do wprowadzania tagów BBCode:
Sposób ten (podobno) działa w PHP 5.3, ale używam wersji 5.2 Czy można takie coś zrobić w PHP 5.2? Ten post edytował Endzio 16.01.2010, 22:03:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Sam pomysł nie wydaje mi się dobry... zawsze cały plugin wpakujesz do jednej metody? IMO dużo lepiej byłoby dla każdego utworzyć osobną klasę, która dziedziczyła by po jakiejś innej (abstrakcyjnej) dającej jakieś tam podstawowe narzędzia wspólne w obrębie wszystkich pluginów.
2) W PHP przed 5.3, nie zadziała Ci linijka: $this->{$plugin}..., ponieważ nie ma obsługi funkcji anonimowych. Ale mógłbyś to chyba ominąć przez create_function (nie jestem jednak pewien czy uda się utworzyć w ten sposób metodę dla obiektu - raczej nie. W każdym bądź razie, źle kombinujesz... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 04:35 |