Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Webdeveloper & Webdesigner w jednym
Volume

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niby trafne aczkolwiek nie wiem czy zawsze jest powiedzenia, że jak ktoś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Chciałbym się dowiedzieć czy na dłuższą metę jest to możliwe aby z powodzeniem zaangażować się w grafikę i w kodowanie stron. Widzę że teraz rynek webmasterski podzielił się na webdeveloperów, webdesignerów, administratorów itd. No i zastanawiam się czy nie można być zarówno dobrym webdeveloperem i grafikiem...
Tak przy okazji z ciekawości jak jest albo było w waszym przypadku, od czego zaczynaliście i co jest waszym priorytetem, czy są tu osoby które mimo wszystko łączą te dwie dziedziny?

Ten post edytował Volume 13.01.2010, 10:48:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Fantazyn

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Na początku mojej znajomości z webmasterką uważałem, że super byłoby pogodzić znajomość flasha, php, photoshopa, itp. - być człowiekiem orkiestrą do robienia stronek. Na początku chyba większość tak zaczyna, bo większość firm, która zatrudnia osoby z małym / żadnym doświadczeniem wymaga (zdaje się) najwięcej - wszystkiego.

Jak planujesz freelance dla mniejszych klientów to możesz próbować sam się utrzymać, ale nawet jak ktoś zakłada firmę jednoosobową to znam przypadki, że ludzie piszą o sobie w liczbie mnogiej - sprawiając wrażenie, że pracuje jakiś zespół.

Ogólnie, wg mnie nie warto (nie wspominając jak bardzo trudno) być do wszystkiego w tych dziedzinach. Poważne firmy zatrudniają ludzi do konretnych rzeczy, a nie do wszystkiego - a podział następuje jeszcze głębiej - nie ma już webdevelopera, a często spotyka się osobne osoby do front-end i back-end webdeveloperstwa.
Podobnie jest z Flashem - jak tylko zaczął się rozwijać ludzie w nim pracujący zaczęli dzielić się na flash designerów i flash developerów.

Najlepiej wg mnie jest się w czymś specjalizować a inne rzeczy traktować jako hobby, uczyć się czegoś nowego, poznawać coś dla frajdy ...

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.12.2025 - 20:44