Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony]zapytanie w Propel -- Symfony
mercii

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Jestem początkujący jezeli chodzi o Symfony i ze takpowiem zawiesielem sie na zapytaniach do bazy.
Jak napisac takie zapytanie:
  1. SELECT a.imie, a.nazwisko, a.miasto, a.ulica, a.email, b.nazwa FROM klient a, firma b WHERE a.id=b.id;

?
Czytam tutoriale i dokumenatcje i nie moge tego zrozumiec albo znalesc.
Z gory dziekuje za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mercii

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No i mam znowu problem.
Pobieram sobie dane, tworzą się zapytania sql i wszystko było by cacy gdyby nie fak ze muszę ograniczyc ilość wyświetlanych rekordów.
Opisze caly problem. Wiem ze moge to znaleść dokumentacji popróbować itd. Proszę mnie do miej nie odsyłac bo juz to robiłem.
  1. WymianaCzesciPeer::doSelectJoinAll($d);

daje mi takie zapytanie:
  1. SELECT wymiana_czesci.IDWYMIANA_CZESCI, wymiana_czesci.CZESCI_IDCZESCI, wymiana_czesci.SAMOCHOD_ID_VIN, wymiana_czesci.ZLECENIE_ID_ZLECENIA, wymiana_czesci.PRZEBIEG, wymiana_czesci.CENA, czesci.IDCZESCI, czesci.TYP_IDTYP, czesci.NAZAWA, czesci.NUMER, czesci.CENA, samochod.ID, samochod.PALIWO_ID, samochod.KLIENT_ID, samochod.MARKA, samochod.MODEL, samochod.POJEMNOSC, samochod.ID_TYP, samochod.ROK, samochod.VIN, zlecenie.ID_ZLECENIA, zlecenie.MECHANIK_IDMECHANIK, zlecenie.SAMOCHOD_ID_VIN, zlecenie.KLIENT_ID, zlecenie.DATAROZP, zlecenie.DATAZAK, zlecenie.CENA FROM `wymiana_czesci` LEFT JOIN czesci ON (wymiana_czesci.CZESCI_IDCZESCI=czesci.IDCZESCI) LEFT JOIN samochod ON (wymiana_czesci.SAMOCHOD_ID_VIN=samochod.ID) LEFT JOIN zlecenie ON (wymiana_czesci.ZLECENIE_ID_ZLECENIA=zlecenie.ID_ZLECENIA)

I nie wiem jak ograniczyc liczbe powtarzajacych sie rekordow:
Wiem ze nalezy to zrobic z uzyciem
  1. $d = new Criteria();
  2. $d->setDistinct(true);
  3. $d->addSelectColumn(WymianaCzesciPeer::ZLECENIE_ID_ZLECENIA);

Ale mi to nie działa. BAardzo proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 02:53