![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na jednej ze stronek mam konto admina.
Hasło jest kodowane w MD5 przy pomocy prefixu (klucza). Jeśli znam prefix i kod w MD5 to jak odkodować hasło ? Ten post edytował mefistofeles 7.01.2010, 22:26:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Właśnie dlatego stosuje się prefix i/lub suffix zwane zwyczajowo solami. Mają one za zadanie utrudniać korzystanie z tęczowych tablic. Bo co to jest "tęczowa tablica"? Ujmując to najprościej -> To zwyczajny zbiór hashy z określonej grupy wyrazów. Im więcej ich tym większa szansa na "złamanie". Ale w najprostszej postaci można to skrócić do: "znajdź mój hash to powiem Ci jakim hasłem jestem", bo md5 jest algorytmem jednostronnym, czyli stratnym i po użyciu go tracisz w zasadzie informację o szyfrowanym ciągu znaków. Doklejając odpowiednią sól tworzysz ciąg niespotykany w słownikach, trudny do rozgryzienia i zapewne nie występujący "normalnie". Znając sól możesz ewentualnie doklejać ją do wyrazów jakie wpadną Ci do głowy i sobie sam wygenerować "tęczową tablicę" dla tej soli. A wystarczy, że admin stworzy skrypt, który automatycznie co jakiś czas sam sobie będzie generował sól ( a co... jak szaleć to szaleć
![]() ![]() ![]() EDIT: Skoro jesteś adminem to chyba masz dostęp do bazy danych. Racja? To czemu nie zrobisz czegoś odwrotnego? Ja tak zrobiłem gdy zapomniałem hasła głównego admina w swoim serwisie. (admini mają dwa hasła, jedno do logowania i dodatkowe gdy chcą potwierdzać co poważniejsze operacje, i tego drugiego zapomniałem). Wymyśl sobie hasło i potraktuj algorytmem hashującym. Tak wygenerowany wklej na pałę do bazy danych w pole przechowujące hash. Teraz się logujesz ![]() ![]() Ten post edytował thek 7.01.2010, 23:59:38 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 16:13 |