![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki fragment index.php
wszystko chodzi wchodzę na stronę gdzie rejestruje usera połączenie z bazą jest wywołuje funkcje sprawdzającą
połączenie z bazą w tym pliku jest ale nie ma już jego w klasie user.class.php jak juz wcześniej wymieniłem plik code.class.php (tam wszystko działa) user.class.php
db.class.php
dlaczego nie mam połączenie w klasie user? reszta klas działa normalnie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dziedziczę jeszcze jeszcze functions bo jest tam funkcja którą potrzebuję do wylosowania tekstu Nie o to chodzi w dziedziczeniu. Jest sporo materiałów dotyczących obiektówki - traktujących o teorii - poczytaj jeszcze zanim zabierzesz się za pisanie.Cytat #6 mógłbyś wyjaśnić? Po prostu zwróciłem uwagę na to, że źle sobie nazywasz zmienne. Pod $sql umieszczasz sobie obiekt, który z SQLem nie ma wiele wspólnego. Po prostu: zła praktyka wg mnie.Cytat 11,12 to też (ucze się cały czas oop) nie wiem jeszcze wszystkiego... Zastanawiałem się dlaczego nie zrobisz po prostu:
Cytat #35 i #58 to jak bym miał to poprawić? Utworzyć kilka nowych klas, gdzie każda odpowiedzialna jest za jedną konkretną rzecz i doprowadzić do współpracy różnych obiektów tych klas między sobą, a nie tak jak teraz masz... jeden obiekt robiący wszystko co się tylko da - ma on za duży zakres obowiązków.Cytat #60 no właśnie o tym już kiedyś pisałem potrzebuje tego aby było połączenie, przyjrzyj się klasie łączącej Eee... ale Ty po prostu robisz niepotrzebnie kolejną referencję do tego obiektu... Zaśmiecasz kod tylko niepotrzebnymi zmiennymi, nie zyskując nic na tym, bo zarówno $db->doSth('...'); jak i $this->db->doSth('...') są bardzo czytelne.Cytat #124 jakieś namiary? nie wiem za bardzo o co chodzi Oczywiście manual PHP, rozdział dotyczący typu danych: String (nie pomyl z listą funkcji operujących na tekscie). Ale jeżeli nie masz tak elementarnej wiedzy z zakresu działania PHP (różnica pomiędzy "test", a 'test') to nie wiem czy dobrym pomysłem jest branie się za prog. obiektowe.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 11:36 |