Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> autologowanie przez klucz w url'u?
czachor

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

jak waszym zdaniem wygląda pomysł autologowania przy pomocy unikalnego parametru w url'u? Przykład zastosowania to newsletter wysyłany na e-maila: w treści wiadomości są linki z unikalnym kluczem dla każdego usera (np. ...&key=uxsNesfh2kMsl12ao). User klika sobie na link, system rozpoznaje 'key' jako właściwy dla użytkownika X i automatycznie loguje go na stronie.

Moim zdaniem z punktu bezpieczeństwa to kiepski pomysł - wystarczy, że prześle dalej e-maila ("heej, zobacz jakiego ciekawego newslettera dostałem") i ktoś ma dostęp do jego konta.

Macie jakieś dobre rozwiązania dla takich sytuacji (jeśli w ogóle jest jakieś)? Oczywiście kliknięcie "zapamiętaj mnie" odpada, bo chodzi o autologowanie bez cookie, wpisywania loginu, hasła...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
czachor

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No i chyba to rozwiązanie z ważnością klucza i jednorazową możliwością jest najciekawszym. Tak czy siak uważam, że sama idea jako taka jest trochę strzałem w kolano, dlatego chcę jakoś maksymalnie ją okroić. Może też dorzucę do tego ograniczenie praw do edycji profilu po wykryciu przez logowanie via klucz... Dzięki za pomysły.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:22