Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Inżynieria oprogramowania
Czy nowe forum dotyczące inżynierii programowania w php ma sens?
Czy nowe forum dotyczące inżynierii programowania w php ma sens?
Zdecydowanie ma sens. Jest szansa, że uporządkuje to wiele spraw. [ 8 ] ** [72.73%]
Może i ma sens, ale zainteresowanych osób jest na palcach jednej ręki. [ 0 ] ** [0.00%]
Po co to komu w ogóle? Lepiej wszystko o php w jednym worze. [ 3 ] ** [27.27%]
Suma głosów: 0
Goście nie mogą głosować 
dragossani

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Temat rzucam na to forum bo to chyba właściwe miejsce. Na forum skrypty napisałem (tutaj), że przydałoby się nowe forum na temat inżynierii oprogramowania w ramach php. Nie wiem jakie macie odczucia po pisaniu jakiś większych projektów ale mi brakuje spójnych rozwiązań w kwestiach strategicznych. Np. programowanie sterowane zdarzeniami w ramach php; pisanie aplikacji modułowych - wykorzystujących pluginy; ostateczne (najlepiej obiektowe) rozwiązanie spraw sesji, autoryzacji, uprawnień; abstrakcyjna warstwa bazy danych; porządna obsługa błędów w php; budowanie aplikacji w oparciu o szablony w stylu FastTemplate czy phpLib'a; itd. Generalnie wszystko kręci się wokół php, ale tematy są moim zdaniem nieco za szerokie na dotychczasowe forum. Myślę, że wątek na każdy z tych tematów mógłby się zrobić niebezpiecznie długi. Pamiętajcie, że php to nie kompilator, a w dodatku działa, że tak powiem "zrywami". Takie warunki pracy wymagają wyjątkowo dobrze przemyślanej strategii przy pisaniu aplikacji. Może wartoby zrobić osobne forum, tyle wątków ile trzeba i spróbować poruszyć tematy z gatunku ciężkokalibrowych. Chodzi mi o oddzielenie pytań w stylu "jak mam zrobić żeby mi php losował kolor tekstu" od dyskusji nad np. kompletnym, obiektowym API do budowy formularzy. Co myślicie?
Ankiety są tu modne, więc wrzucam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
msulik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Może jestem spóźniony, ale - IMO - to jest dobry pomysł.

php stał się na tyle powszechnym narzędziem, że powstało wiele skryptów, ktore są uznawane za świetne, jednak moim zdaniem w ich źródłach panuje chaos (co utrudnia ich modyfikowanie [mówię o skryptach na GPL]), nie są dobrze zabezpieczone itp.

Wydaje mi się, że czekałem na takie posunięcie, choć do końca nie byłem tego świadom (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:11