![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dużą bazę danych ze zdjęciami, i słowami kluczowymi. W uproszczeniu baza składa się z 2 tabel: zdjęcia z polami id_zdjecia i ścieżką do zdjęcia oraz tabelę słowa kluczowe, gdzie mam pola id, id_zdjecia, slowo. I teraz chciałbym jednym zapytaniem sql znaleźć zdjęcia które mają przypisane np 2 słowa kluczowe np: jeśli wpiszę "piłka nożna", chcę znaleźć tylko te identyfikatory zdjęć które mają słowo PIŁKA i NOŻNA. Wszelkie moje próby kończą się 2 wyjściami. Albo dostaję wynik w postaci identyfikatorów zdjęć zawierających słowo piłka lub słowo nożna, albo pusty zbiór danych. Oczywiście mam w bazie słów kluczowych takie wpisy, gdzie do jednego identyfikatora zdjęcia przypisane są oba te słowa. Robię to mniejwiecej tak: OPCJA 1:
OPCJA 2:
Proszę o jakąś podpowiedź, bo stanąłem w miejscu, w którym nie spodziewałem się w ogóle problemu... |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No właśnie taką mam strukturę narzuconą, i raczej muszę przy niej pozostać, choć sam pewnie bym to trochę inaczej zorganizował. Cieszę się, że w końcu widzę że można to zrobić jednym zapytaniem. Tylko pozostał mi problem szybkości. Bo pisząc w ten sposób jak proponujesz czekam na wynik 30s. Do tej pory, ponieważ, nie potrafiłem napisać tego jedną linijką (bo spodziewałem się że będzie szybciej) radziłem sobie w taki sposób, że pobierałem wszystkie id zdjęć zawierające jedno słowo, wszystkie id zawierające słowo, i dalej już za pomocą PHP w otrzymanych tablicach wybierałem te zawierające oba. I taki sposób trwa nie uwzględniając cache mysql-a ok 15 sekund. Ale mimo wszystko jestem wdzięczny bardzo bo myślę że mam punkt wyjścia jakiś do dalszych rozważań, szczególnie że niewiele mam tylko kilka takich słów których jest w bazie tak dużo że powodują problem. I w końcu jakieś życiowe zastosowanie funkcji GROUP_CONCAT o której też myślałem. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeszcze raz dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 23:50 |