![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam funkcje do tworzenia miniaturek, która oblicza ratio o jakie trzeba zmniejszyć wysokość i szerokosć, ale potrzebuje przerobić skrypt. Problem w tym, że nie wiem jak rozumieć to równanie:
Co oznacza znak zapytania i dwukropek ? Jak rozumieć to równanie? To równanie chyba jest rozwiązaniem mojego problemu jak zaokrąglić ułamek w górę. Ceil działa nie tak jak bym chciał, zaokrągla do liczby całkowitej a round nie zawszę zaokrągla w górę, np przy 1.2 da 1 a ja potrzebuje żeby dało 2. Wątpie, żeby nie dało się tego zrobić. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory, zły przykład. Chodziło mi o np jak wychodzi 1.333 dało mi 1.34 w zaokragleniu albo 1.4. Żadna z tych 2 funkcji tego nie potrafi z tego co czytałem. Ceil zaokrągla do całości a round w tym przypadku zaokrągli w dół.
Mam jeszcze jeden problem, z użyciem imagecolorallocate. Ustalam kolor biały jednak nadal jest czarny. WHY ? Muszę użyć jeszcze jakiejś funkcji ? W manualu nie jest to bezpośrednio napisane a nie chcę dodawać ani tekstu ani transparentnego tła.
Ten post edytował Agape 21.12.2009, 16:08:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 13:43 |