![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2002 Skąd: Czestochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Był już Humor były inne ciekawe temanty w Hydeparku, ale nie było jeszcze ciekawych zadan logicznych i matematycznych. Podejrzewam ze wiekszosc programistów lubi ciekawe łamigłówki i zadania. Zakładam ten temat bo sam to lubie. Bardzo prosze o pisanie ciekawych zadanek i odpowiadanie na poprzednie. Może zaczne (zadanie 3 klasa liceum co ciekawe przedmiot: przedsiebiorczosc- fajne zadanko)oto treść: [LIST] Mam 2 razy tyle lat co ty miałeś, jak ja miałem tyle lat co ty teraz. Razem mamy 63 lata. Ile lat ma każdy z nas?[LIST] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja te Twoje kulki rozwiązałbym tak:
1. Dziele je na trzy grupy po 4 kulki. 2. Kładę na wagę po jednej stronie 4 kulki i po drugiej stronie 4 kulki (trzecią grupę na razie odkładam). 3. Robię pierwszy pomiar (trzy przypadki): a) jeżeli waga jest w poziomie to zdejmuję obojętnie, które kulki i kładę zamiast nich trzecią grupę kulek (już wiem, że inna kulka jest w trzeciej grupie). Jeżeli położona trzecia grupa kulek jest lżejsza to znaczy, że kulka jest lżejsza. Jeżeli trzecia grupa kulek jest cięższa to znaczy, że kulka jest cięższa. Zatrzymuję tę trzecią grupę kulek, resztę odkładam. Drugi pomiar zrobiony. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) jeżeli prawa strona (może też być lewa) wagi jest cięższa, to zdejmuje je, odkładam na bok i wkładam trzecią grupę kulek. Jeżeli waga jest w równowadze to znaczy, że inna kulka jest w odłożonej grupie i że jest cięższa. Drugi pomiar zrobiony. c) jeżeli prawa strona (może też być lewa) wagi jest lżejsza, to zdejmuje je, odkładam na bok i wkładam trzecią grupę kulek. Jeżeli waga jest w równowadze to znaczy, że inna kulka jest w odłożonej grupie i że jest lżejsza. Drugi pomiar zrobiony. 4. Teraz jak już wiem, w której grupie jest kulka i czy jest cięższa czy lżejsza. Dzielę więc tę grup na pół i robię trzeci pomiar. 5. Jeżeli kulka: a) jest lżejsza - to szala z tą kulką, będzie w górze. Biorę więc do ręki obie kulki i ta która jest lżejsza jest naszą szukaną kulką. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) jest cięższa - to szala z tą kulką, będzie na dole. Biorę do ręki obie kulki i ta która jest cięższa jest naszą szukaną kulką. I CO :?: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:17 |