![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przedziwny problem... Na stronie potrzebowałam formularza, więc wyszukałam w internecie jak najbardziej wiarygodny (znaczy taki z dużą ilością dobrych opinii, bo na PHP nie znam się prawie wcale, jestem na etapie zmiennych...), który wygląda tak:
Problemem jest to, że formularz wysyła tylko niektóre wiadomości, nie wiem, na jakiej zasadzie je wybierając. Wiadomości ode mnie dochodzą, prosiłam też kilka innych osób, by wysłały test i ich wiadomości też doszły. A tymczasem inni skarżą się, ze ich nie dochodzą. Czego to jest wina? Kodu? Bardzo bym prosiła o jakąś małą pomoc, bo dostaję już tu białej gorączki. Jeśli ktoś ma jakiś lepszy gotowiec, też chętnie zobaczę... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja to wytłumaczę inaczej... Serwer SMTP jest "pośrednikiem" między Tobą a Twoimi klientami. Piszesz maila i wysyłasz go funkcją mail czy jakąś inną. Użycie SMTP na serwerze jest dla Ciebie niewidoczne jeśli używasz zwykłej funkcji mail(). Domyślnie bowiem przy wysyłce używa on SMTP serwera, na którym stoi Twoja strona (o ile serwis go posiada lub nie zablokował). Używając klasy PhpMailer skrypt prosi Cię jawnie o te dane.
Dlatego napisano "wirtualny Outlook". W nim też musisz te dane podać przy tworzeniu konta pocztowego. Chyba pamiętasz, że wtedy prosi Cię o adresy serwera POP3 i SMTP (lub IMAP) ? Tu jest identycznie. Maile wtedy zamiast iść przez serwer SMTP, Twojej strony, są wysyłane poprzez serwer SMTP, który podałaś podczas konfiguracji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 00:00 |