Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> advAJAX i przesyłanie plików
Edric

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Staram się w swoim projekcie zastosować przesyłanie plików na serwer bez przeładowywania strony. Chciałem do tego wykorzystać bibliotekę advAJAX. Kod na którym eksperymentuje, wygląda następująco:

formularz.html:
  1. <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=UTF-8">
  2. <script type="text/javascript" src="advajax.js"></script>
  3.  
  4. <script type="text/javascript">
  5.  
  6. window.onload = przeslij;
  7.  
  8. function przeslij()
  9. {
  10. advAJAX.assign(document.getElementById("form_1"), {
  11. onSuccess : function(obj) {
  12. document.getElementById("info").innerHTML = obj.responseText;
  13. }
  14. });
  15. }
  16. </head>
  17.  
  18.  
  19. <form method="post" enctype="multipart/form-data" action="plik.php" id="form_1">
  20. Plik:<br />
  21. <input type="file" name="nazwa" /><br />
  22. <input type="submit" value="OK" />
  23. </form>
  24.  
  25. <span id="info" style="display: block"></span>
  26.  
  27. </body>
  28. </html>

plik.php:
  1. <?
  2. var_dump($_FILES);
  3. ?>

Wywołanie window.onload = przeslij; sprawia, że obsługę formularza przejmuje advAJAX. Gdy wywołanie to jest aktywne, to jako odpowiedź otrzymuję: "array(0) { }",
czyli php nie stwierdziło żadnych plików do przesłania. Gdy wywołanie window.onload = przeslij; usuwam, formularz obsługiwany jest standardowo i po otwarciu nowej strony mam:

array(1) { ["username"]=> array(5) { ["name"]=> string(15) "Clipboard01.jpg" ["type"]=> string(10) "image/jpeg" ["tmp_name"]=> string(74) "C:\Documents and Settings\Edric\Ustawienia lokalne\Temp\php218.tmp" ["error"]=> int(0) ["size"]=> int(250548) }

czyli formularz działa prawidłowo. Wygląda na to, że advAJAX nie potrafi obsługiwać przesyłania plików.. albo ja robie coś źle. I tu pytanie - co zrobić żeby to zadziałało? Dodam jeszcze, że jeśli zmienię typ input na 'text', i sprawdzę zmienną $_POST po przesłaniu za pomocą advAJAX to wszystko działa dobrze.

Może zna ktoś jakiś inny obiekt AJAX, który pomógłby mi to zrealizować?

Próbowałem problem rozwiązać w inny sposób, ale na drodze stanęła mi Opera i jej obsługa inputów dla plików (pytanie na ten temat również znajduje się na forum.

Bardzo proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem jak ten problem rozwiązać.

Niestety nie wiem, jak to wygląda z advAJAX, ale znalazłem coś co prawdopodobnie rozwiązuje ten problem:

http://en.dklab.ru/lib/JsHttpRequest/" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Ten post edytował Edric 10.06.2008, 14:58:53
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
protheo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Edric @ 11.06.2008, 12:17:43 ) *
Ajax czy też JS jako taki nie. Ale jak widać w moim przykładowym kodzie, AJAX potrafi wywoływać asynchroniczie kod PHP, który wysyłaniem plików spokojnie może się zająć (do tego ma przecież zmienną $_FILES). No i istnieje coś takiego jak <input type='file'/> co pozwala na pobranie nazwy pliku z dysku lokalnego za pomocą przeglądarki. Problem tkwił w tym, że biblioteka, z której korzystałem (advAJAX) akurat z przesyłaniem plików sobie nie radzi. Niemniej znalazłem bibliotekę która to umożliwia - http://en.dklab.ru/lib/JsHttpRequest . Jak znajdę chwilę czasu to wrzucę tu kod pozwalający z jej pomocą na kopiowanie plików na serwer bez przeładowywania strony i bez ukrytych ramek.

Niestety nie rozumiem... Kod który piszę, ma pozwalać na przesłanie pliku z dysku lokalnego na serwer, bez przeładowania strony. Przeglądanie własnego dysku, to chyba nie problem - umożliwia to input z type='file'.

Widzisz i tu właśnie się mylisz gdybyś przeczytał specyfikację i zaglądnął do kodu z pliku, który podajesz niżej czyli: JsHttpRequest.js, to zobaczyłbyś że tak naprawdę ta biblioteka działa na zasadzie automatycznego wyboru rozwiązania uploadu dla przesyłanych danych. W przpadku plików tworzone jest rozwiązanie w oparciu właśnie o iframe: "Automatic choice of the best AJAX realization (XMLHttpRequest, <script>, <IFRAME>)."

Tak jak pisali wszyscy powyżej niestety nie ma możliwości załadować pliku za pomocą JavaScript, naprawdę długo szukałem takiego rozwiązania.

Wracając do JSHttpRequest i IFRAME poniżej fragmenty z pliku JSHttpRequest.js:

" * This library tries to use XMLHttpRequest (if available), and on
* failure - use dynamically created <script> elements. Backend code
* is the same for both cases. Library also supports file uploading;
* in this case it uses FORM+IFRAME-based loading."
.
.
.

" // Create invisible IFRAME with temporary form (form is used on empty queryElem).
var div = document.createElement('DIV');

var ifname = 'jshr_i_' + id;
"

Z tego co udało mi się ustalić (a i pewnie i to nie jest do końca takie pewne) to są 4 sposoby przesyłania plików bez przeładowania strony:

1. swfupload - czyli upload realizowany z poziomu flasha (podobno nie działa w 10 wersji flash - ale tego nie sprawdzałem),

2. form+ifrme - w sumie kilka sposobów realizacji ale idea generalnie taka sama - form ładowany do iframe,

3. jQuery - tu nie jestem pewien bo to teoretycznie biblioteka JavaScript więc niby też powinien być iframe ale w to się nie zagłębiałem.,

4. Przeładowanie całej strony po uploadzie (pokaz miniatury wykonuje skrypt php w oparciu o zmienne sesji lub zmienne JavaScript, który generuje pierwotny form do wprowadzania danych).

Jeżeli są jakieś inne rozwiązania bardzo chętnie je poznam i na ich temat porozmawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) w razie czego proszę na priv.

Pozdrawiam

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:56