![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Muszę napisać program wyznaczający optymalną trasę pomiędzy miastami (star i koniec w tym samym mieście), czyli typowy problem komiwojażera. Znalazłem kilka implementacji w C++, ale niestety bardzo ciężko jest to napisać w PHP (http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/utils/002_roz/ol027.php). Jest to część programu dlatego nie bardzo mam ochotę bawić się tym problemem więc będę bardzo wdzięczny za pomoc i namiar na jakąś implementacje w PHP. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Witam
Ahhh, matma, hate it!, Semantyka -> love. Ja bym to zrobił tak: - Podzielił wszystkie ulice na odcinki od skrzyżowania do skrzyżowania, czyli odcinki z których nie da się skręcić - Zebrał informacje o tych odcinach, tj: - natężenie ruchu w zaleznosci od: pora dnia / dzien tygodnia / świeta, dni powszednie / pora roku, zima lato - stan nawierzchni, po tej kiepskiej jedzie sie wolniej i bardziej zuzywa podzespoly pojazdu - szerokosc jezdni, bezpieczej poruszac sie szersza jezdnia, (w tym ilosc pasów) - to co przy drodze, chodniki, parkingi, szkoly, przejscia dla pieszych, to moze wplynac na przymus zatrzymanai sie (przepuszczenia pieszego) i bezpieczenstwa, np. wtargniecie na jezdnie - dlugosc odcinka - ilosc zakretow i ich kąt Potem ważąc te informacje okreslić jakimi odcinami ajwydajniej przebyć trase. Akgorytm powinien też się uczyć, tj zbierać z czasem informacje jak szybko udało się danym odcinkiem przejechać. Po co ja to pisze skoro nie o to pytał autor, a autor pytał tylko o implmentacje algorytmu w PHP? Piszę to dalego, żę autor topicu napisał również "Muszę napisać program wyznaczający optymalną trasę". IMO "Tępe" liczenie którędy będzie szybciej moze dobrze wyląda na grafie ale kompletnie nie sprawdzi się w środowisku produkcyjnym zwanym rzeczywistością (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Właśnie dlatego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps. thek, dobrze gadasz :* -------- http://homehost.pl - (prawie) darmowy hosting |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 14:39 |