Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Problem komiwojażera
kubap007

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Muszę napisać program wyznaczający optymalną trasę pomiędzy miastami (star i koniec w tym samym mieście), czyli typowy problem komiwojażera.
Znalazłem kilka implementacji w C++, ale niestety bardzo ciężko jest to napisać w PHP (http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/utils/002_roz/ol027.php).
Jest to część programu dlatego nie bardzo mam ochotę bawić się tym problemem więc będę bardzo wdzięczny za pomoc i namiar na jakąś implementacje w PHP.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wNogachSpisz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Witam

Ahhh, matma, hate it!, Semantyka -> love.

Ja bym to zrobił tak:

- Podzielił wszystkie ulice na odcinki od skrzyżowania do skrzyżowania, czyli odcinki z których nie da się skręcić
- Zebrał informacje o tych odcinach, tj:
- natężenie ruchu w zaleznosci od: pora dnia / dzien tygodnia / świeta, dni powszednie / pora roku, zima lato
- stan nawierzchni, po tej kiepskiej jedzie sie wolniej i bardziej zuzywa podzespoly pojazdu
- szerokosc jezdni, bezpieczej poruszac sie szersza jezdnia, (w tym ilosc pasów)
- to co przy drodze, chodniki, parkingi, szkoly, przejscia dla pieszych, to moze wplynac na przymus zatrzymanai sie (przepuszczenia pieszego) i bezpieczenstwa, np. wtargniecie na jezdnie
- dlugosc odcinka
- ilosc zakretow i ich kąt

Potem ważąc te informacje okreslić jakimi odcinami ajwydajniej przebyć trase.
Akgorytm powinien też się uczyć, tj zbierać z czasem informacje jak szybko udało się danym odcinkiem przejechać.

Po co ja to pisze skoro nie o to pytał autor, a autor pytał tylko o implmentacje algorytmu w PHP?
Piszę to dalego, żę autor topicu napisał również "Muszę napisać program wyznaczający optymalną trasę".
IMO "Tępe" liczenie którędy będzie szybciej moze dobrze wyląda na grafie ale kompletnie nie sprawdzi się w środowisku produkcyjnym zwanym rzeczywistością (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Właśnie dlatego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

ps.
thek, dobrze gadasz :*

--------
http://homehost.pl - (prawie) darmowy hosting
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 14:39