![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
wykonuje proste zapytanie na bazie:
Teraz odczytuje dane i porównuje je z rekordem wczytanym z GET, a więc robię pętle która przebiega po wszystkich elementach i wyszukuje elementu o id takim samym jak to pobrane z GET
Jeśli ID istnieje to wyświetlam dane zdjęcie i teraz jak wyciągnąć następny element tego zapytania i poprzedni element tego zapytania (potrzebuje tego do zrobienia nawigacji zdjeć, back i next. Chciałem po id np id-1, oraz id+1 ale id mogą być różne, chciałem po pozycji ale pozycja może miec ten sam numerek albo też dwa numerki wiecej...Czy jest jakaś np. funkcja w PHP za pomocą której mogę wyciągnąć następny element zapytania (po tym jak spełniony został warunek: if($tworze_min['id'] == $_GET['id'])) oraz poprzedni element. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i własnie tu jest problem,
To zapytanie jest poprawne ale nie pasuje do mojego kodu: jest poprawne dlatego, że $_GET['id'] będzie istniał zawsze ponieważ jest pobierany z linku miniaturki, a nie pasuje do mojego kodu, ponieważ z racji tego że mam bardzo dużo zapytan na stronie, każdą treść zapytania pobieram w formie sesji, wstawiam ją do pliku index.php i na niej wykonuje zapytanie WHILE. a więć mająć już pobraną tresc zapytania, które moze wyglądac róznie, nie mogę go w pliku index.php zmodyfikować..mogę tylko wykorzystać np odczytując zawartość z mysqli_fetch_array. Stąd własnie uważam ze te dwa zapytania podane przez Was powyzej, no nie mam jak ich zastosować.;/ Nie wiem może ratunkiem było by przesyłanie z każdym zapytaniem np. tablicy, która zawierała by wyniki danego zapytania (w sensie np. przechowywała by wszystkie pola ID danego zapytania) i pozniej zrobić WHILE($cos =zapytanie odczytane z sesji) { tresc} i w tresci jakoś porównywać tą tablicę z ID otrzymanym z metody GET i jeśli $_GET['id'] == tablica['id'] to wyswietlamy zdjecie w pełnym ekranie jesli $_GET['id'] > tablica['id'] to przycisk wstecz i podany link do tego mający w sobie id=$_GET['id'] jesli $_GET['id'] < tablica['id' to przyisk dalej i podany link do tego mający w sobie id=$_GET['id'] tylko problem jest taki, że za bardzo nie wiem jak przenieść tą tablicę pomiedzy plikami z pliku 'wyswietl_miniaturki.php' do pliku 'index.php', moze by ją zrobić jako globalna? Prosiłbym o Wasze opinie, pomysły..jak można to rozwiązac i czy z tą tablicą to w miarę dobre rozwiązanie i czy mozna to ciągnąć? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:36 |