![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Otwieram sobie dzisiaj stronę swego forum i strona nie działa - konsternacja... Zaglądam na serwer, ściągam plik index.php gdyż to w nim sygnalizowany jest błąd i widzę, że na jego końcu doklejony jest nieznany mi kod. W katalogach utworzone zostały pliki index.html i w każdym z nich taki oto kod:
Zauważyłem też że pliki javascript (js) też zostały zmodyfikowane lecz nie wiem o co gdyż zdążyłem je podmienić na właściwe zanim pomyślałem aby zerknąć co też zostało w nich doklejone. Proszę mi powiedzieć cóż to jest, jak do tego doszło i jak się przed tym zabezpieczyć? Ten post edytował kosma 28.11.2009, 21:55:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dawno miałem to samo tylko trochę inny kod był dodawały.
Kroki jakie zrobiłem. 1. Przeniosłem się na FileZilla 2. Wyłączyłem opcje przetrzymywania hasła 3. Włączyłem opcje wymuszenia wyświetlania ukrytych plików 4. Poinformowałem usługodawcę hostingu 5. Usunąłem wszystkie pliki z ftp 6. Przeskanowałem komputer antywirusem, CCleaner'em i odkurzaczem 7. Zmieniłem hasła do ftp 8. Wrzuciłem pliki na serwer ftp 9. Cieszę się z dobrze działającej strony |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 04:39 |