Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL]Jaka maksymalna ilość pól w tablicy mysql?
kvachu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak w temacie, interesuje mnie jedno. Ile można maksymalnie dodać kolumn do tablicy w mysql? Interesuje mnie to, bo możliwe, że będę potrzebował około 100-150 =D. Jeśli taka ilość jest możliwa to też chciałbym wiedzieć czy taka ilość może jakoś wpłynąć na pracę strony. Zdaję sobie sprawę z tego, że może spowolnić lekko wczytywanie się strony, ale ja np chcę w tych tabelach umieszczać tylko i wyłącznie cyferki. Potrzebne mi to będzie po prostu do pewnych statystyk.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Teraz 78x4 no jakoś chyba nie bardzo to widzę,

A nie łaska rozbić to na dwie tabele?

Pierwsza:
id_mapy
nazwa_mapy
co_tam_jeszcze_potrzeba

Druga:
id_drugiej
id_mapy
grana_ile_razy
zwyciestwa
remisy
porazki

Bo jak Ci dojdzie kolejne 70 map to co, tak będziesz dziergał następne 280 kolumn w jednej tabeli?
+Quote Post
kvachu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(blooregard @ 27.11.2009, 23:48:32 ) *
Bo jak Ci dojdzie kolejne 70 map to co, tak będziesz dziergał następne 280 kolumn w jednej tabeli?

No właśnie tego będę chciał uniknąć za wszelką cenę, bo Soldat jest wciąż rozwijany i z każdą aktualizacją dochodzą nowe mapy.
I teraz jak tak patrze na wasze sugestie tabel to chyba będzie fajnie to tak rozbić na trzy jak fifi209 przedstawił.
Jeszcze jedno pytanie, czy tutaj to będą relację tabel? Tzn chodzi mi o klucze obce, bo właśnie ostatnimi dniami czytałem książkę"Ćwiczenia praktyczne SQL" Marcina Lisa i tam właśnie było coś bardzo podobnego.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 12:19