![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam 2 pytania. Pierwsze z nich to w jaki sposob przekazywac w sesji dane np z checkboxów? Czy za pomoca $_POST do ukrytego <input name="costam" type="hidden" /> ? Drugie pytanie to jesli chce utworzyc jakis rekord w tabeli i pozniej zeby uzytkownik mial mozliwosc edycji tylko tego wpisu to czy musze stworzyc jakas relacje usera z tabela z tymi danymi? Bo w przypadku administratora jest mniejszy problem bo po prostu wyciagam cala tabele i robie z nia co zechce.. a w przypadku okreslonego wpisu i zarejestrowanego do niego usera? Z gory dzieki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i rozwianie watpliwosci! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Relacje zwłaszcza 1 do wielu są jak najbardziej pożądane, np.
tabela województwo id_wojewodzwto nazwa tabela szkola id_szkola id_wojewodztwo nazwa tabela uczen id_uczen id_szkola imie nazwisko Chcemy wyciągnąć nazwiska wszystkich uczniów, którzy chodzą do szkoły X o id = 2
Chcemy wyciągnąć nazwę szkoly, znając id ucznia:
Teraz wyobraź sobie, że do tych tabel dojdzie jeszcze mnóstwo danych, np. wiek ucznia, informacja do której uczęszcza klasy, nazwisko patrona szkoły, rok budowy szkoły itd. itp. Wyobrażasz sobie trzymać to w jednej tabeli? Masakra. I właśnie tu wkraczają relacje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ad.1
ps. wciąż nie mam pewności czy dobrze Cię zrozumiałem (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Ten post edytował darko 26.11.2009, 01:17:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 03:10 |