Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sprawdzanie rodzaju pliku
Indeo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy można w jakiś sposób sprawdzić mając tylko dane binarne w bazie danych z jakiego typu plikiem mamy do czynienia? Mam w bazie pliki w postaci binarnej - jak wysłać do przeglądarki odpowiedni nagłówek jeśli nie znam wprost rodzaju pliku? Da się jakoś to wyciagnąć przez php albo wykombinowąć z poziomu bazy? Po prostu mam tylko zawartość plików nie mam nic o nich samych.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Każdy plik zawiera nagłówek, na podstawie którego jest identyfikowany przez system operacyjny. Dla przykładu: plik .bmp dane na swój temat w 54 pierwszych bajtach. Po odczytaniu z bazy danych początku każdego z plików i analizy zawartości tych pierwszych bajtów, możesz zidentyfikować dany plik.

Tu masz przykładowy nagłowek jpg-a:
Cytat
00000000: ff d8 ff e0 00 10 4a 46 - 49 46 00 01 01 00 00 01 ......JF IF......

Jak widzisz, od 7 do 10 bajtu masz tekst JFIF - identyfikator typu pliku jpg.

I tak musisz dla wszystkich typów plików stworzyć sobie bazę/tabelkę sygnatury nagłówków, a potem odczytywac z bazy np. pierwsze 200-300 bajtów pliku i porównywać z takimi sygnaturami.
Polecam Ci stronę http://www.fileformat.info/index.htm , gdzie masz wszystkie formaty plików opisane "od podszewki", łącznie z hexadecymalnymi ich zrzutami.

Ten post edytował blooregard 25.11.2009, 22:54:07
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:44